"Chess" på skiva är laddad med fullträffar

NÖJE

Äntligen! Nu finns svenska "Chess" på cd.

En stark musikal på scen och en fullträff på skiva med mycket bra sångare.

Tommy Körberg i ny "Anthem", Anders Ekborg i "Vem ser ett barn" osv. Cd:n går från höjdpunkt till höjdpunkt.

Välbekant. Men ändå inte.

"Anthem" heter nu "I mitt hjärtas land".

Det är mycket som är förändrat på 18 år, inte bara engelska till svenska. Andra arrangemang, andra melodier. Helen Sjöholm gör en underbar "Inte jag", som hette "Someone elses story" men inte var med på skivan på 1980-talet.

Regissören Lars Rudolfsson har bearbetat den engelskspråkiga versionen. Strukit och stuvat om, Björn och Benny har skrivit nya sånger.

Jag tyckte mycket om den första skivan när den kom hösten 1984 och såg den senare i konsertversioner och musikalen som hade världspremiär 1986. Jag tycker minst lika mycket om "Chess" på svenska.

Det är skillnad mellan nu och då.

Då gjordes "Chess" på skiva först, sedan på scen. Då hade Björn & Benny fortfarande ABBA i blodet när de producerade, nu ligger Benny Anderssons sound lite närmare "Kristina från Duvemåla".

Då tog de Björn Skifs, som är en av Sveriges bästa sångare, för att göra domarens sångroll i "Arbiter". Nu gör Rolf Skoglund, som inte är en av Sveriges bästa sångare, samma nummer. Drama och komik i stället för rock.

Det mycket 80-talsmässiga synthkompet på "Pity the child" är borta och Anders Ekborg har ett mer levande sound bakom sig när han gör sin mästarversion av "Vem ser ett barn".

Då fanns också "One night in Bangkok" som blev en discohit. Bangkok och låten har försvunnit. "One night in Bangkok" glimtar förbi när du ser "Chess" på scen, men det partiet är inte med på skivan.

Här finns inte mycket för discovänner. Även poplåtarna är producerade som musikdramatik i stället för hårtslående hits.

I "I know him so well" får trummor och elgitarr stor plats. När den görs på svenska som "Jag vet vad han vill" träder i stället symfoniorkestern fram och pianot slår rytmen.

1984 var "Chess" 1 timme och 34 minuter på cd. Nu är den 10 minuter längre.

Här finns några nyskrivna pärlor som "Glöm mig om du kan", mäktig med Per Myrberg, och "Han är en man, han är ett barn" som Josefin Nilsson sjunger fantastiskt. En vacker text av Björn Ulvaeus med skira rader som "jag tömde nysnö ur min sko", och Benny Anderssons melodi har stänk av ryskt vemod.

En rik musikalupplevelse.

Orsaker till extas

Chess på svenska

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM