Settman akut till sjukhus – efter allvarlig allergireaktion

Peter Settman: ”Jag fick ingen luft”

avAlex Hartelius

Den folkkäre programledaren Peter Settman fick föras akut till sjukhus efter en kraftig allergireaktion.

Han svullnade upp, fick svårt att andas och upplevde ett halsont som han liknar vid brännskador.

– De var ett helt jävla gäng runt mig på sjukhuset och proppade i mig antihistaminer, säger han till Nöjesbladet.

Under en resa i USA drabbades tv-profilen och programledaren Peter Settman, 49, av en kraftig allergireaktion.

Han berättar att han läste ett manus samtidigt som han var stressad och hungrig. Det fick honom att gå till en vegetarisk restaurang där han i all hast beställde något som han tyckte såg gott ut.

Problemet var att rätten innehöll nötter, något som Peter Settman är starkt allergisk mot.

Peter Settman säger att han hinner dra i sig cirka tio tuggor av rätten innan han känner hur det bränner till i halsen och börjar svullna.

– Jag gick fram till personalen och frågade om det var nötter i rätten. Hon bakom disken var jättenöjd och sa ”Ja, det är brasilianska nötter”. Men jag är ju allergisk, svarade jag och då började hon skrika ”No no no”, säger han till Nöjesbladet.

Fördes akut till sjukhus

Programledaren väljer att lämna restaurangen för egen maskin och uppsöka ett sjukhus i närheten. Men där får han beskedet att han måste åka till akuten i ambulans.

I ambulansen märker han hur han börjar svullna upp allt mer och får svårt att andas. Men väl på akuten beskriver han det som att han blir väl omhändertagen.

– De var ett helt jävla gäng runt mig på sjukhuset och proppade i mig antihistaminer. Det blev hela tiden mindre och mindre luft.

Du var aldrig orolig att du skulle dö?

– Jo, det är som två krafter som strider i kroppen. Det ena är att du känner hur allt tajtas till i kroppen. Det blir tunnare och tunnare och mindre och mindre luft, samtidigt som jag vet att stresspåslaget gör att det åker ut snabbare i kroppen.

Peter Settman om utmattningssyndromen

Förra året berättade Peter Settman om andra hälsoproblem när han gästade podden ”Nemo möter en vän” där han berättade om sin stressiga vardag. En gång var det så pass allvarligt att han var nära att gå in i väggen. Han hade många projekt igång på jobbet och samtidigt hade han börjat styrketräna.

– Då blev jag ju helt manisk i det, jag sliter och drar och tanig är jag också. Jag har ju inga muskler på kroppen. När jag satt i bilen då var det som att när jag hade stängt av nyckeln då tänkte jag “shit hur kom jag hit”?

Foto: LOTTE FERNVALL
Peter Settman.

ARTIKELN HANDLAR OM