”Let’s dance”-profilen i pengabråk med A-Teens-stjärnan

Dermot Clemengers företag förlorar rättstvist

Det började som ett samarbete. Men stämningen mellan Dermot Clemenger och Sara Lumholdt blev snabbt infekterad.

Nu döms företaget där ”Let’s dance”-profilen är delägare i att betala skadestånd.

”Let’s dance”-profilen Dermot Clemengers, 45, företag Clemenger Dans AB har förlorat i rätten mot Flowe Polefitness, företaget som Sara Lumholdt, 34, var med och startade tillsammans med kollegan Ida Rosén, 33.

Enligt en överenskommelse fick Clemengers dansskola använda sig av det kursmaterial som A-teens-stjärnan varit med och tagit fram till hennes och Ida Roséns egna poledanceutbildning.

Samarbetet inleddes 2013 och enligt Ida Rosén uppstod en konflikt efter att de presenterat en lista med krav för utbildningen. Krav som ”Let’s dance”-profilen vägrade att gå med på.

– Vår ambition har varit att höja standarden för träningsformen och då jobbat mycket med detaljer. Bland annat att stängerna man använder ska vara fastmonterade. Vi la fram dessa önskemål och kvalitetsförändringarna som vi strävar efter, men då ville de inte längre vara med, säger Ida Rosén.

Enligt Rosén slutade Clemenger då att svara, men fortsatte ändå att använda kursprogrammet på sin egen dansskola.

Döms för upphovsrättsbrott

Konflikten dansarna emellan har pågått i över tre års tid, något som Ida Rosén beskriver som fruktansvärt frustrerande. Till slut beslutade Flow Polefitness att lämna in en stämningsansökan mot företaget där Clemenger är delägare och nu har domen fallit.

Företaget döms att betala totalt 20 250 kronor plus ränta för upphovsrättsbrott.

Om företaget ändå fortsätter att använda sig av kursmaterialet kan de bli tvungna att betala ytterligare 100 000 kronor i vite.

Flow Polefitness yrkade på närmare 52 000 kronor i skadestånd, men kunde endast bevisa att företaget använt sig av materialet under vårterminen 2016.

– Det är bara då vi haft vittnen, säger Ida Rosén.

”Ett försök att bli av med oss”

Men Dermot Clemenger delar inte Ida Roséns bild av hur det hela har gått till. Han kallar tvisten för ”ett långdraget och misslyckat försök att bli av med oss som konkurrenter”, i ett sms till Nöjesbladet.

Han menar att konflikten grundar sig i att Flow Polefitness ville ha ensamrätt på poledancingmarknaden och att det är därför de valde att göra anmälan.

Att hans företag nu döms för upphovsrättsbrott beror enligt honom på ett otydligt avtal.

”Vi menar att vi har betalt för det kursmaterial som har använts av oss enligt överenskommelse och inte har varit förhindrade av att använda materialet när samarbetet upphörde”, skriver han.

Dermot: Det stämmer inte

Att han skulle ha undvikit Sara Lumholdt och Ida Rosén stämmer inte heller enligt honom.

”Vi hade ett inbokat möte för att diskutera de krav som inte ingick i samarbetets avtal. Det mötet avbokades av dem varpå de sade upp samarbetet. Kort därefter öppnade de egen verksamhet i samma stad och inledde samtidigt en tvist med oss.”

Ida Rosén menar att Clemenger, med den erfarenheten han har, borde ha kunnat ta fram ett eget underlag istället för att ”stjäla från andra”.

– I rätten tryckte de mycket på sin långa erfarenhet och liknande, men inget av det var förknippat med poledancing. Det är lite som om någon som dansat breakdance i 30 år skulle skryta om det i en rättegång om balett.

”Jag är otroligt stolt över det material jag och Ida har skapat under alla dessa år och tycker det är tråkigt att det skulle sluta på det här viset”, skriver Sara Lumholdt i ett mail till Nöjesbladet och bekräftar samtidigt att hon inte längre är delägare i Flow Polefitness.

Förtydligande: I texten har förtydligats att Dermot Clemenger är delägare i dansskolan.

Publisert:

LÄS VIDARE