Astrid S efter påhoppen: ”Jag var helt förkrossad”

Berättar om tuffa kritiken i ”Skavlan”

Hon vann Norges finaste musikpris - och möttes omedelbart av en kritikstorm.

Efter vinsten ville Astrid S bara gå hem och gråta.

– Det var så sjukt att ena stunden vara på topp och stoltare än någonsin för att sedan bara krascha, säger Astrid S i ”Skavlan”.

I fjol vann sångerskan Astrid S, 22, Norges finaste musikpris när hon blev utsedd till ”Årets Spellemann” på Norges motsvarighet till Grammisgalan.

Astrid S var då första första kvinna på 14 år att vinna priset.

Trots att en jury valt ut henne blev både musikjournalister och allmänhet provocerade av juryns val och skrev i sociala medier att hon inte förtjänade att vinna.

I veckans avsnitt av ”Skavlan” öppnar sångerskan för första gången upp om kvällen då total lycka plötsligt förvandlades till förtvivlan och om kritiken som var nära att knäcka henne.

– Marcus och Martinus kom in på scenen och började läsa upp motiveringen till ”Årets Spellemann” och jag minns fortfarande hjärtklappningen jag fick när det gick upp för mig att det var mitt namn som skulle ropas upp, säger hon i programmet.

– Det var så otroligt stort. Jag var så stolt och det var så otippat.

När firandet var i full gång på efterfesten kollade sångerskan sin mobil och möttes av meddelanden och kommentarer om att folk inte tyckte att hon var värd priset.

– Det var så sjukt att ena stunden vara på topp och stoltare än någonsin för att sedan bara krascha, säger hon.

I ”Skavlan” blir sångerskan märkbart rörd och har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon för första gången pratar om händelsen offentligt. Och hon säger att hon känner sig lite dum över att ta åt sig av vad som skrivs på nätet.

Astrid S i ”Skavlan”.
Astrid S i ”Skavlan”.

– Jag minns att jag var helt förkrossad. Jag var tvungen att stå kvar med min drink och hålla masken. Jag dansade hela kvällen men hade egentligen bara lust att gå hem och gråta.

Astrid S får då frågan av Fredrik Skavlan om hon önskar att hon hade fått priset senare i karriären.

– Nej, skulden ska inte ligga på mig. Jag ska vara stolt över priset och musikbranschen har nog förändrats. Förr i tiden tog det kanske längre tid att bygga upp en artiskkarriär och få ett kanonår men jag fick det tidigt. Det ska inte de där griniga gubbarna som är musikjournalister få ta ifrån mig.

”Skavlan” sänds fredagar 21.00 på SVT.

Publisert:

LÄS VIDARE