Fredrik Lindström

Fredrik Lindström är både tankeväckande och väldigt rolig

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Betyg: 4 av 5 plus

Mänskligheten – Föreställningen om oss själva

Monolog av och med Fredrik Lindström, på Scalateatern, Stockholm. Framförs till och med 15 mars.

Vad är det som styr hur vi människor beter oss? Fakta, förnuftet eller känslorna?

Fredrik Lindström har grottat ned sig i detta åt oss, i en föreställning som ofta är tankeväckande, men framför allt hela tiden väldigt rolig.

Stå upp-storfräsaren Johan Glans satt några rader framför mig i publiken och det finns både likheter men ännu mer olikheter mellan honom och Fredrik Lindström.

Båda har en unik förmåga att skapa humor av våra vardagsliv.

Glans går ofta rakt på kärnan, han är liksom mer – och det är inget negativt i det – kusinen från landet som träffsäkert går rakt på sak och ”klär av” folks beteenden och får folk att skratta åt det.

Lindström har ett mer intellektuellt angreppssätt, språk- och idéhistoriker som han är. Alla som följer hans aktuella lyrikprogram och ”På spåret” i SVT vet att det också finns en folkbildare i honom.

10 000 röda trådar

”Mänskligheten” är onekligen ett stort ämne. Ibland känns det som att han bara står där – eller… han vankar fram och tillbaka på scenen väldigt mycket – och babblar, ibland känns det som att han inte har en röd tråd, utan 10 000 röda trådar, men på något sätt hänger allting ihop.

Allt är naturligtvis väldigt genomtänkt.

Livsformernas förändring genom tiden, religion, sex, vårt beroende av datorer… Lindström tacklar tunga ämnen men gör det med ofta helt egna infallsvinklar och på ett vansinnigt roligt sätt. Men här finns också allt från vardagsbetraktelser om lägenhetsvisningar och vårt förhållande till glass, till varför ordet fyllegrej bara finns i svenska språket.

Stort och smått. Och med en helt egen stil. Lindström jobbar inte alltid med att leverera en komisk slutkläm. Han kan lika ofta säga en snärtig poäng i förbifarten när han är på väg att ta en klunk vatten.

Mycket roligare än så här blir inte en sådan här monologföreställning. Möjligen skulle Fredrik Lindström kunna vara lite mer personlig, bjuda lite mer på sig själv. För naturligtvis är väl inte ens hans liv hundraprocentigt perfekt, hur klokt och roligt han än har koll på hur hela mänskligheten fungerar…

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fredrik Lindström: ”Folk har orimliga föreställningar om vad jag kan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Lindström

Johan Glans