Omgiven – av eliten

avLotta Glimstedt

NÖJE

Skavlans vänner: Politiker, kändisar och prinsessor

I Sverige är han känd som jordnära programledare i succéprogrammet ”Skavlan”.

I Norge frotterar han sig med kungligheter och den kulturella eliten.

Fredrik Skavlan är vår kulturella påve, säger Camilla Bjørn reporter på norska tidningen VG.

Hemligt liv

I Sverige har Fredrik Skavlan, 43, gjort sig känd som den trygge, norske programledaren bakom succén ”Skavlan”. Cirka två miljoner tv-tittare har följt honom varje fredag, men få känner till hans hemliga liv i Norge.

– Skavlans närmaste vänskapskrets har otroligt mycket makt i det norska samhället. Det handlar om journalister, politiker, kungligheter och kultur- och underhållningseliten. De är gräddan av gräddan och de allra flesta bor i Oslos västra, finare delar, säger Camilla Bjørn, reporter på norska tidningen VG.

Men sitt sociala liv är inget som Fredrik Skavlan skyltar med. Han pratar sällan om sitt privatliv och syns aldrig på premiärer.

– Överdådiga kändis-vimmel är inte hans stil. I intervjuer har han alltid full kontroll över situationen. Han bjuder på sig själv, men han styr undan så att inte privatlivet hamnar i fokus, säger hon.

”Alla är lågmälda”

Samma diskretion präglar vänkretsen.

– Alla är lågmälda och det är ingen av dem som flashar med sin förmögenhet eller sitt kändisskap. När de träffas sker det på privata fester eller födelsedagar.

Just Fredrik Skavlans privata 40-årsfest beskriver Camilla Bjørn som det ultimata kvittot på programledarens status i norskt kulturliv.

– Alla var där och fotograferna utanför hade fullt upp. Det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit var också på plats och gratulerade honom. På den nivån är det.

Var tv-kritiker

Skavlans framgångar tog sin början 1987 när han som 21-åring började arbeta som reporter och tv-kritiker på Morgenbladet. Parallellt med skrivandet anlitades han dessutom som illustratör. Vid 30 riktade han i stället sitt fokus mot en tv-karriär.

Flera program avlöste varandra, men det var ”Først & sist” i NRK som placerade Fredrik Skavlan på den norska programledarkartan. ”Først & sist”, som är föregångaren till ”Skavlan”, visades i nio år och är ett av de Norges populäraste program någonsin.

– Ingen är förvånad över framgångarna i Sverige. Det finns ingen större än Skavlan i Norge. Han är vår kulturella påve, säger Camilla Bjørn.

ARTIKELN HANDLAR OM