Nöje

Varför vågar inte kvinnorna ta plats?

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Självklart vimlar det av kvinnor med humor.

Synd bara att de allt för sällan vågar visa det.

Detta Humorkvinnornas uppror tog fart med ett temanummer av feministiska tidskriften Bang, om vad som är roligast i Sverige.

Där skriver Annika Lantz vasst och självutlämnande om hur hon till sist inte stod ut med att vara ett

offer för den patriarkala strukturen i humorbranschen. Nour El Refai tar sikte på Filip & Fredrik. Hon tycker det är oförlåtligt att de tycks ha finkammat Sverige utan att ha hittat en enda rolig kvinna till sina tv-program.

Annika Lantz har ju rätt om ”Parlamentet”. TV 4-programmet har urartat. Det plumpa och vulgära har nästan utplånat den politiska satiren. Högst troligt har det med den manliga dominansen både framför och bakom tv-kamerorna att göra. Män i klump förfaller lätt till logementshumor, oavsett om de gjort lumpen eller inte.

Nour El Refai har både rätt och fel om Filip & Fredrik. Precis som David Letterman har de ibland haft svårare att ”få till det” med kvinnliga gäster. Men de har också berättat om hur kända kvinnor inte vågade vara med i deras nyskapande intervjuserie ”Ett herrans liv”.

Män och kvinnor är inte likadana.

Män kan sitta och älta gamla Monty Python- eller Killinggänget- sketcher i all oändlighet. Har man några gånger suttit som ensam karl med kvinnliga vänner, druckit vin och lyssnat på deras mycket frispråkiga samtal om män, har man tyckt det finns en stå upp-komiker i var och varannan kvinna.

Men var finns de på våra scener? Varför skriver inte de manus till humorserier? Varför vågar de inte ta plats, utan låter männen göra ännu en grabbig humorserie?

För övrigt: Vad är manlig och vad är kvinnlig humor?

Där fanns en tv-serie där första säsongen byggde på tidningskrönikor av Candace Bushnall. Sedan blev det självbiografiska historier om några bögars sex- och kärleksliv i New York. De bara bytte kön på huvudpersonerna och lät dem vara fyra glamorösa shoppingtokiga kvinnor. Och så tycker många att ”Sex and the City” är banbrytande för sin komiska skildring av kvinnlig frigörelse...

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert: