Lili gjorde abort: Djuren är mina barn

avSusanne Nylén

Publicerad:
Uppdaterad:

Lili om brytningen med Susie – och beslutet att inte behålla barnet

1 av 7
Lili har återförenats med Susie. Här berättar hon om hur de båda kom bort ifrån varandra, sin abort och kärleken till djuren. På lördag kväll gör systrarna Päivärinta comeback i Melodifestivalen efter 20 år.

SKELLEFTEÅ. Lili Päivärinta, 43, ägnar sitt liv åt att rädda djur.

Men hon har också fått göra vissa uppoffringar för att leva så.

För två år sedan gjorde sångerskan abort.

– Jag har aldrig haft den längtan. Djuren är mina barn, säger Lili.

Systrarna Lili & Susie sitter i varsin fåtölj, lutar sig fram och leker med händerna på exakt samma sätt.

Fyller i varandras meningar. Att de är syskon går inte att ta miste på.

Men de är också olika på många sätt och att de nu gör comeback i Melodifestivalen med låten ”Show me heaven” beror på en längtan efter att stå på scenen igen.

Tappade kontakten

Sedan de la av i mitten av nittiotalet har systrarna knappt haft någon kontakt. Susie fortsatte med musiken medan Lili började med programserien ”Djurens ö”.

– Vi träffades bara på familjefester och levde helt skilda liv. Susie har ju tre barn och jag tog hand om vilda djur. Men det var tungt många år när hälften av djuren dog, säger Lili.

Just den sorgen gjorde att hon längtade tillbaka till musiken igen. Och för ett år sedan väcktes tanken på en återförening för Lili & Susie.

– Att ta hand om vilda djur i elva år har varit en känslomässig berg- och dalbana. Att känna sorg så ofta tär på en. Det har jag förstått nu själv att det inte alltid varit så bra för mig. Nu vill jag kompensera det genom att också blanda in musiken, säger Lili.

Att ta upp sångkarriären igen var ett steg i den riktningen.

– Jag kände att jag var på gränsen att bränna ut mig helt annars, säger hon.

Hon var gravid

Men Lili har också gjort avkall på annat i livet. Susie Päivärinta, 44, har tre barn. Veckan i Skellefteå är det längsta hon har varit ifrån dem.

– De är verkligen mammisar, säger Lili.

Själv har hon aldrig känt den längtan.

– Nej, jag gör ju inte det. Djuren är mina barn. Men jag kan få barn, det vet jag, det är inga problem så.

Hur vet du det?

– Därför att jag har varit gravid. Men jag har valt att inte ha barn för annars skulle jag inte kunna jobba för djuren som jag gör.

Varför inte?

– Ska man ha barn ska man ju verkligen vilja ha barn. Men om jag känner som jag känner är det inte rätt. Jag kan inte göra ett val som jag inte vill.

Går det inte att kombinera jobbet du gör för djuren med att ha barn?

– Nej, inte på det sättet som jag jobbar. Jag älskar djur och vill fortsätta jobba för dem. Det skulle jag aldrig kunna göra om jag skaffade barn.

Var det längesedan du gjorde abort?

– Det var ungefär två år sedan.

Har du aldrig ångrat ditt beslut?

– Nej. Det är ju ett tråkigt beslut så klart och just då blir man ledsen men sedan när det får sjunka in känns det okej. För jag känner mig själv och vad jag vill.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM