Anklagas för plagiat

Av: Jon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Malenas låt jämförs med känd opera

Malena Ernmans bidrag ”La voix” kan vara ett plagiat av ett plagiat. Hennes låtskrivare har lånat från Puccini-operan redan en gång tidigare – för sju år sedan.
Foto: Peter Wixtröm
Malena Ernmans bidrag ”La voix” kan vara ett plagiat av ett plagiat. Hennes låtskrivare har lånat från Puccini-operan redan en gång tidigare – för sju år sedan.

Nya schlagerfavoriten Malena Ernman anklagas för att använda melodin i ”Nessun dorma” till sitt bidrag ”La voix”.

Men låten kan vara ett plagiat av ett plagiat – låtskrivaren Fredrik Kempe lånade från Puccinis klassiska opera redan 2002.

– Det finns påtagliga likheter, säger professorn Holger Larsen.

Efter att Star Pilots anklagades för plagiat har nu en liknande diskussion blossat upp kring en annan melodifestivalartist: Malena Ernman, 38.

Operasångerskan överraskade förra lördagen genom att gå direkt till Globen med ”La voix”.

Många stora musikbloggar och flera Aftonbladet-läsare påpekar nu likheterna mellan hennes bidrag och arian ”Nessun dorma” från Puccinis klassiska opera ”Turandot” (1926).

Men låten är i så fall ett plagiat – av ett plagiat. Fredrik Kempe, 36, som skrivit ”La voix” tillsammans med Ernman, släppte singeln ”Vinceró” under eget namn 2002. Den låten lånade öppet flera strofer från Puccinis opera.

Ville testa i schlagern

– Det har inte kommit något som låter som ”Vinceró” sen jag gjorde den 2002. Jag var nyfiken på att testa om en sådan blandning av opera och pop skulle funka i Melodifestivalen, säger Fredrik Kempe.

Holger Larsen, professor i musikvetenskap vid Stockholms universitet, har lyssnat på ”La voix”.

– Det finns påtagliga likheter med ”Nessun dorma”, men det är ingen kopia. Det är enklare att låna från klassiska verk på grund av att upphovsrättstiden går ut. Man kan ondgöra sig över det rent moraliskt, men inte juridiskt, säger han.

Fredrik Kempe förnekar att ”Nessun dorma” ligger till grund för ”La voix”:

– Nej, men det är lite samma stil. Jag är mycket influerad av 1910-talsmusik, så kallad verismomusik. Men annars tycker jag inte att melodierna är lika.

Upphovsrätten gäller 70 år efter upphovsmannens död. Giacomo Puccini dog 1924.

Malena Ernman befann sig i går utomlands och gick inte att nå för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN