Svenska stjärnorna hjälper amerikanerna driva med USA

avFrida Sjödin

NÖJE

Björn Ulvaeus och Robyn med på noterna i amerikansk glirling åt den egna socialismdebatten

En del i USA finner den egna debatten om att landet är på väg mot socialism skrattretande.

Så rolig att ”The daily show” tar hjälp av svenska stjärnor för att visa det.

I USA har oroliga röster höjts att landet till följd av finanskrisen kommer att tvingas ändra sina system att bli mer socialistiska. Som exempel i debatter används ibland Sverige. ”Vi måste bekämpa den här lågkonjukturen. Men vill vi verkligen förändra Amerika till att bli Sverige?” är en åsikt som uttalats i amerikansk tv.

Programledaren Jon Stewart.

Tv-showen ”The daily show with Jon Stewart” verkar anse att ”hotet” från socialismen mer är skrattretande, och begav sig till Sverige för att ”väcka dem från deras socialistiska mardröm” och för att ta udden av debatten i hemlandet.

Robyn en besvikelse

Bland annat besöker reportern Wyatt Cenac sångerskan Robyns hem för att leta efter några kapitalistiska drag i ett annars slätstruket och olyckligt land. Men inte heller hos Robyn tycks strävan efter kapitalism råda.

– Är det där den största tv:n du har?, utbrister Cenac när han går förbi Robyns platt-tv.

Ulveaus modell för 50 Cent

Efter att ha misstagit sångerskans återvinningsskräp för shoppingpåsar söker Cenac efter den enda andra som skulle kunna symbolisera någon form av kapitalism, Björn Ulvaeus. Även kompositören är med på noterna i sketchen men inte heller hos den tidigare ABBA-medlemmen hittar reportern det han söker. Eftersom Ulvaeus står bakom låtar som ”Money money” och ”The winner takes it all” borde han enligt Cenac vara ”En inspiration för alla kapitalister”.

– Du skapade en modell som till och med 50 Cent kunde följa, försöker Cenac.

– Det var aldrig min intention, svarar Björn Ulvaeus till reporterns besvikelse.

Baconnaisebeviset

Baconnaise, det ultimata beviset på amerikanska kapitalismens fördelar?

Efter att ha försökt övertyga Leif Pagrotsky om socialismens nackdelar ger Cenac en sista glirling till hemlandets kapitalistiska tänkade genom att presentera den amerikanska uppfinningen ”Baconnaise”, bacon och majonnäs i ett. Sedan ger Cenac upp och lämnar det hopplösa Sverige.

– Jag kan inte stanna i ett land som förvandlar kvinnor till stayettliknande njutningsvarelser och män till skäggiga gnomer, avslutar han och återvänder till USA.