Mode

Michael Kors vill hylla kvinnorna

Av: 

Anna Flytström

NÖJE

Så blev designern Michael Kors det stiliga vardagsmodets hjärta och själ

I den ena änden av skalan: en svår experimentell designer som gör kreationer som bara modefanatiker vågar ta på sig, som inte säger flaska till medierna och som på sin höjd sticker ut näsan i slutet av sina catwalkvisningar. I den andra änden: Michael Kors.

Den amerikanske designern är känd för sin lättillgängliga stil – avskalade, klassiska plagg i lyxiga material – men minst lika mycket för sina slagfärdiga citat som domare i tv-serien ”Project Runway”. Michael Kors är en underhållare som gillar att höras och synas – han brukar åka runt till sina butiker för att hålla personliga presentationer för kunderna och går alltid hela vägen fram på catwalken för att ta emot publikens applåder.

Som liten hade han en kortlivad karriär som barnskådis, men modeintresset har alltid kommit först. Blott fem år gammal fick han sin mamma att sy om sin brudklänning efter hans smak – bort med allt ryschpysch.

I samband med bröllopet ändrade han även namn – från Karl Anderson Jr till Michael Kors. Ett bra drag, har han i efterhand konstaterat, eftersom det bara finns en ”Karl” inom modevärlden.

I Sverige är det framför allt Michael Kors ursnygga väskor som skapat hysteri. Foto: AP

Michael Kors föddes 1959 på Long Island, New York. Han växte upp med en mamma som var modell och hennes sportiga eleganta stil tillsammans med mormoderns extravaganta smak lade grunden till hans egen estetik. Som tonåring började han sy kläder i källaren och blev snabbt kompiskretsens skräddare som klädde hela gänget

i knasiga partykläder när de skulle in till stan och festa på nattklubben Studio 54.

Efter skolan fick Michael Kors jobb i en übertrendig klädbutik på Manhattan där han även fick lov att sälja egendesignade kläder. Han hoppade av sina studier i modedesign och 1981 lanserade han sitt eget märke. Under det minimalistiska 90-talet gjorde hans märke stor succé och 1997 fick Kors jobbet att väcka liv i det anrika franska modehuset Céline. Efter flera framgångsrika år i Paris slutade han 2003 för att helhjärtat koncentrera sig på sitt eget företag.

I dag är Michael Kors en av den amerikanska modevärldens stora giganter med flera klädlinjer, accessoarer och parfymer som tillsammans drar in över en miljard om året. 2010 blev han den yngste någonsin att motta det amerikanska moderådets pris för enastående livsgärning och året därpå firade han 30 år i branschen med en brakfest fullspäckad med alla de supermodeller, kändisar och moderedaktörer som följt honom genom karriären.

På A/W 14-visningen syntes bland andra Blake Lively, Freida Pinto och Rose Bryne ta plats front row.

Men han är inte bara en stjärna inom modevärlden – tack vare sin roll som domare i designertävlingen ”Project Runway” är han i dag ett känt ansikte för de flesta. Zac Posen må ha ersatt Michael Kors på jurytronen men bevingade citat som ”Hon ser ut som en amish cocktailservitris” och ”Jag känner mig som en påve på en sexklubb” lever för alltid kvar i våra modehjärtan.

Privat lever Kors tillsammans med kärleken och kollegan Lance LePere som han gifte sig med 2011. Men yrkesmässigt vill han bli ihågkommen som designern som älskade kvinnor.

– Mitt budskap är att du inte behöver ge avkall på något. Du kan vara både chic och ha humor, vara sexig och samtidigt bekväm, tidlös och fräsch. Det viktigaste för en designer är att ha medkänsla, och förhoppningsvis kommer folk att se tillbaka på mig och säga, ”Han älskade verkligen kvinnor.”

I bildspelet kan du spana in kommande kollektioner och HÄR kan du kolla in Kors-utbudet i shoppen

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode