Metallica hetaste metallen i sommar

NÖJE

Nöjesbladets Joacim Persson om sommaren då metalgiganterna drabbar samman i Sverige

1 av 3 | Foto: Metallicas James Hetfield laddar för Sverige i sommar.

Vad ända in i ...

Black Sabbath på Sweden Rock, Metallica på ny Stockholmsfestival och Iron Maiden klara för Bråvalla.

Det är fortfarande bara 2013 och redan nu ser sommarens festivalkrig ut att bli hårdare än någonsin.

Så var det öppen strid om hårdrockarnas pengar igen.

Black Sabbath, pånyttfött så nära originalsättning det tycks gå att komma och med det starka albumet ”13”, gör trots den

på Friends sommarens Sweden Rock till ett av festivalens mest spännande år på evigheter. Klassisk mark för genrens kanske viktigaste band framför Sveriges mest hårdrockskåta publik.

Metallica var i

för ett par år sedan och förra veckan blev det officiellt att Big Four-bjässen får en egen endagsfestival i Sverige i slutet av maj. Sthlm Fields har dessutom redan börjat fylla ut programmet med rena kvalitetsnamn som Mastodon, Gojira och Slayer.

Och så nu, Iron Maiden skruvar i 80-talslistan på ”Maiden England”-turnén och gör sin enda Sverigespelning på sommarens Bråvalla i Norrköping.

På pappret och vilket annat år som helst är Bråvallas bokning givetvis lika säker som genial. Maiden har ett unikt förhållande till Sverige. Fansen dokumenterade lojalitet har gjort senaste decenniets

till varma och vackra väckelsemöten med allsångseufori som annars bara går att hitta på Springsteen-spelningar. Att flytta festen till en folklig festivalmiljö gör konserten annorlunda och den patenterade stämningen till allmängods.

Möter konkurrens

Samtidigt har Iron Maiden inte direkt snålat med Sverigebesök de senaste åren. Här möter britterna för första gången ordentligt med konkurrens om publiken. Att hårdrockarna är arrangörernas viktigaste målgrupp är bevisat sedan länge, sommaren 2014 blir bara en i raden som kretsar runt genren. Men fansens pengar räcker inte till allt. Alla är inte vinylromantiska nostalgiker som utan gnäll kan lägga hela semesterkassan på hårdrock.

Live Nations välregisserade Sthlm Fields med en exklusiv Metallica-konsert där fansen styr kvällens låtlista är fortfarande sommarens hetaste hårdrockshändelse. Men Sweden Rock har sitt omtalade festivalrykte att luta sig emot och FKP Scorpio lovar förstås att fylla Bråvalla-programmet med fler genrer.

Inget känns självklart längre men det är förmodligen snarare i kölvattnet av jättarnas kamp som vi hittar förlorarna. Mindre aktörer som Getaway och Skogsröjet har säkert tillräckligt trogna återvändare för att klara sig ändå, besökare som gillar intimiteten i en mindre festival. Men hur ambitiösa ska lyckas locka storpublik till Göteborgs Galopp i den här mördande konkurrensen är åtminstone just nu väldigt svårt att se. Speciellt som arrangören Live Nation redan har fyllt upp Sthlm Fields med just den typ av band som brukar bygga Göteborgsfestivalen.

ARTIKELN HANDLAR OM