Robert om masktortyren: ”Sprutade svett”

NÖJE

Robert Gustafsson om den svåra inspelningen av Hundraåringen: ”Jag blev sårig, flammig och inflammerad”

1 av 5

Maskeringen kostar 50 000 kronor – per dag.

Nu berättar Robert Gustafsson om 100-åringstortyren.

– Det brann i huvudet, men det var bara att stå ut, säger han.

Att bli 100 år var en plåga.

I svinottan klev Robert Gustafsson, 48, upp för att parkera sig i sminket.

Där satt han mellan fyra och fem timmar för att förvandlas till Allan i ”Hundraåringen”.

– Ärligt talat så tror jag varken jag eller 5 hade tänkt igenom konsekvenserna ordentligt. Det var bara maskörerna som insåg vad som skulle krävas i tid och pengar. En mask kostade 50 000 kronor och de revs av och kastades varje kväll, säger Robert.

För rätt gubblook limmades den två kilo tunga masken på huden.

– Jag blev sårig, flammig och inflammerad när den togs bort och limmades på. Tänk dig själv att hälla klister i öppna sår. Ibland skulle den vara på tolv timmar om dagen. Det brann i huvudet, men det var bara att stå ut.

Sprutade svett

Att vara i masken beskriver han som ett fängelse:

– Jag brukade tänka så: ”nu sitter jag i ett fängelse”. Jag har fått ett straff och nu ska jag sitta av tiden, jag ställde in ett vred i kroppen som det stod ”stå ut” på.

Fanns det kvällar då du tänkte ”äh, jag sover med den på”?

– Ja. Men jag insåg att då skulle min hud vittra sönder och dö. Dessutom blev masken dålig efter bara några timmar. Närbilder fick vi spela in på förmiddagen innan den började krackelera.

Filmens slutscener, som sägs utspela sig på Bali, spelades in i Thailand. Hettan och luftfuktigheten under regnperioden i juli gjorde Gustafssons tillvaro i masken outhärdlig. Han fick sitta i ett tält med luftkonditionering och sedan rullas ut i rullstol och tippas av på inspelningsplatsen. Allt för minsta möjliga ansträngning.

– Jag hade svimmat annars. När värmen kom emot mig sved det som en eld inne i masken. Och svetten sipprade aldrig ut, utan stannade inne i masken, så när man klippte upp den på kvällen så sprutade det ut svett.

”Jag är stolt”

Om du hade vetat det du vet i dag, hade du ändå gjort rollen?

– Förmodligen. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur slitsamt det skulle kunna vara. Men jag är stolt att jag stått ut.

Tjänar du mycket pengar på den här rollen?

– Nej, jag tjänar mycket mer på tv. Film är väldigt dåligt betalt. Jag sitter inte och är nöjd och ler över mitt gage. Om man sätter det i relation till allt jag nyss berättat är det nästan som ett hån faktiskt.