Dogge Doggelitos nya karriär: Präst

1 av 3
Dogge Doggelito.

avLinda-Marie Nilsson

NÖJE

Dogge Doggelito, 38, har precis lämnat in sin andra tenta.

Sedan augusti i år studerar artisten på heltid till präst i Svenska kyrkan, skriver tidningen Mitti.

– Guds vägar är outgrundliga, säger Dogge till Nöjesbladet.

Han har hittills haft två tentor på Teologiska högskolan i Stockholm: Gamla testamentet och kristendomens historia.

– Att sätta mig i skolbänken är det bästa jag gjort på länge. Det är jättespännande, jag springer nästan till skolan, säger Dogge Doggelito till Nöjesbladet.

Dogge är troende och sjunger i kyrkan flera gånger i månaden, men det var först i våras när en präst fick ett besök av artisten i födelsedagspresent som tankarna tog fart.

– Vi hade ett jättebra samtal och en kvinna i kyrkan sa "Du borde ju bli präst, du är supergrym”. Jag sa "Nej, vadå, jag vill inte bli någon präst, jag är ju redan profet".

Men kvinnan hjälpte ändå Dogge att fylla i ansökningarna med sina gamla betyg.

Och artisten kom in.

Studerar – men vill inte jobba som präst

Nu upptar heltidsstudierna till präst all Dogges tid.

Han är i skolan fyra dagar i veckan och har tre lektioner om dagen för att nå de 255 högskolepoäng utbildningen innehåller.

Samtidigt försöker han kombinera musikkarriären och rollen som ensamstående pappa till fyra barn.

– Det är väldigt tufft. Jag hinner knappt med. Jag vaknar, ger ungarna frukost och lämnar på dagis, sedan åker jag till skolan. Men jag får ihop det om jag kämpar som kung David.

Men trots att Dogge ska lägga fyra och ett halvt år på präststudierna, vill han inte arbeta som präst efteråt.

– Nej. Det skulle vara kul att missionera och göra pilgrimsresor, men jag vill inte predika, ha hand om någon kyrka eller gå runt med någon prästkrage. Det är prästkunskaperna jag hungrar efter, inte jobbet.

”Jag vet inte vad gud har för plan för mig”

Vad ska du göra med kunskaperna?

– Jag låter som värsta doktorn, men jag vill hjälpa folk i vardagen och ge stöd på något sätt. När folk ber mig om råd vill jag veta vad Bibeln och Guds ord säger, så jag kan hjälpa dem på bästa sätt. Men jag vet inte exakt hur än. Jag vet inte vad Gud har för plan för mig.

Dogge Doggelito tystnar. Fortsätter:

– Jag har velat läsa på universitet hela livet, men det har alltid känts långt borta för mig. Så jag är så tacksam över kvinnan i kyrkan som hjälpte mig att söka in. Jag ser henne lite som Guds ängel som ledde in mig på den smala vägen i livet.