Mickey Rooney död

Filmlegendaren och Oscarvinnaren blev 93 år

Den legendariske amerikanske skådespelaren Mickey Rooney är död.

Han blev 93 år, skriver Variety.

Mickey Rooney hade varit sjuk under en tid och han uppges ha dött av naturliga orsaker.

Rooney gjorde sig ett namn i komedier på 30- och 40-talet och blev en av de mest kända barnskådespelarna i filmhistorien. Han hade även roller i en mängd ”The Hardy boys”-filmer.

Vann två Oscars

Mickey Rooney nominerades för fyra Oscars och tog hem två statyetter – 1939 fick han en speciell ”ungdoms-Oscar” och 1983 belönades han med en heders-Oscar. Han var den första tonåringen någonsin att nomineras till en Oscar, för sin roll i ”Strike up the band” 1940.

Rooney och Elizabeth Taylor gjorde tillsammans en av 1940-talets största hits, ”National velvet”‚ som blev ett genombrott för Taylor. Rooney hade också en roll i ”Breakfast at Tiffany's” med Audrey Hepburn 1961.

Hans två sista filmer blev ”Natt på museet” (med Ben Stiller i huvudrollen) 2006 och ”Mupparna” 2011.

Drog styvsonen inför rätta

Rooney var med om många toppar och dalar under sin långa karriär – både på vita duken och i sitt privatliv, skriver Variety. Han var gift åtta gånger, med bland andra Ava Gardner, och försattes i personlig konkurs 1962.

Rooneys sista år skakades av familjebråk. 2011 drog han sin styvson Chris Aber inför rätta för misshandel och förskingring. Filmstjärnan sade sig då vara rädd för att Aber skulle kidnappa honom – om han inte gav styvsonen sina tillgångar, skriver TMZ.

De nådde till slut en förlikning som gav Rooney drygt 18 miljoner kronor.

Publisert: