Efter glädjebeskedet – speciellt julfirande för Mandelmanns

I dagarna blev Gustav Mandelmann och Marie Mandelmann morföräldrar för första gången.

Julfirandet kommer därför bestå av mycket barnbarnsmys.

– Det är fantastiskt, säger Marie Mandelmann till Nöjesbladet.

Tomten kom tidigt i år för Gustav Madelmann, 54, och Marie Mandelmann, 55. Nyligen fick de sitt första barnbarn och nu berättar Marie Mandelmann om lyckan.

– Det är fantastiskt. Allt har gått bra och det blev en liten flicka som är jättegullig. Men hon kom lite för tidigt, egentligen skulle det ha blivit först i januari.

Under julen kommer det därför av naturliga skäl bli mycket barnbarnsmys.

– Det blir det absolut. Det är något helt nytt och något som vi verkligen har sett fram emot. Men man vet aldrig när det ska ske och så plötsligt inser man att vi ska bli mormor och morfar.

Har ni något speciellt julminne som ligger er extra varmt om hjärtat?

– Det lär väl bli den här julen med barnbarn. Det måste det nästan bli. Det ska bli så mysigt.

Hur ska julen firas i övrigt?

– Det blir ganska lugnt. Vi börjar med en julfrukost för grannar och vänner. Det brukar vara närmare femtio personer som kommer. Frukosten består av risgrynsgröt, goda ostar, nybakat bröd, saffransvåfflor och bonkisar, säger Marie Mandelmann och förklarar att det sistnämnda är klassiska bondkakor som har blivit omdöpta av Gustav.

Vad betyder julen för er?

– Den betyder att vi helt plötsligt efter ett arbetsamt år kommer ner i varv. Julafton är i stort sett första dagen som vi tar det lugnt. Det är så härligt att varva ner och bara vara.

Inget ”Kalle Anka” på julschemat

Även om lugn och harmoni infinner sig på gården berättar Marie Mandelmann att de ändå har fullt upp från morgon till kväll med olika bestyr.

– Efter julfrukosten går vi ut till alla djuren och ger dem lite extra gott och myser med dem. Sedan går vi in och hjälps åt att laga mat tillsammans så har man julmat man kan äta i flera dagar. Sedan blir det musik och spel.

Något som däremot inte står på Mandelmanns julschema är ”Kalle Anka”.

– Vi hinner inte det, vi är oftast ute med djuren då. Alla frukostgäster brukar stanna fram till Kalle ungefär och sedan måste vi se till att djuren får sitt.

När på dagen har ni julklappsutdelning?

– Den tar vi på kvällen. Vi har en tradition där man bara köper en present. Jag får en familjemedlem som jag köper en present till. Men det gör att man kan ägna lite mer tid och tanke på just den presenten till den personen.

Däremot kommer det ingen tomte till gården och delar ut klapparna.

– Tomten utgick när barnen blev större. Men den kanske kommer tillbaka nu när vi har fått barnbarn. Det kanske blir en tomte nästa år eller året därpå.

En höjdpunkt på dagen är förstås också julmaten. Marie Mandelmann berättar att de gör all mat själva.

– Vi lägger in sill och lagar så många rätter som vi hinner med. Ibland orkar man inte göra så mycket och då är det lite mer magert. Men barnen vill alltid ha ägghalvor med någon god röra på. Gustavs favorit är revbensspjäll. Min favorit är nog risgrynsgröt och goda ostar.

”Behöver inte vara ett traditionellt julbord”

Marie Mandelmann minns en jul då julbordet andades allt annat än tradition.

– Barnen hade blivit tonåringar och tyckte vi skulle ha sushi! Så det blev alla möjliga slags sushibitar det året, säger hon skrattandes och fortsätter:

– Men det behöver inte vara ett traditionellt julbord. Vi har varit en del i Italien de senaste åren och fått mycket influenser därifrån som panettone. Det kan vara pasta också. Man kan exempelvis göra tortellini med någon god fyllning.

En speciell rätt som också förekommer på deras julbord är vegetarisk sill.

– Den är väldigt speciell och gjord på aubergine, säger Marie Mandelmann som gärna delar med sig av receptet till alla läsare.

Alkohol under julen kan vara en vattendelare. Vad har ni för inställning till det?

– Vi dricker inte så mycket alkohol, vi skulle nog inte orka sköta gården då. Men gör vi vin av våra vindruvor kanske vi gör en god glögg. Häromdagen påtalade vår dotter att vi aldrig drack alkohol under hennes uppväxt. Hon tänkte aldrig på att vi gjorde det. Men vi hade ganska magra år i början för att få snurr på gården så det var inte där som man lade pengarna.

Den sjunde januari drar nya säsongen av ”Mandelmanns gård” igång i TV4, något som Marie Mandelmann ser fram emot.

– Det känns jättekul. Den har precis blivit färdigklippt och det känns verkligen som en rolig säsong. Det kommer vara ett avstamp från förra årets torka och hur vi tacklar den. Och vad händer om vi får en klimatförändring, hur ska vi då sköta gården?

Mandelmanns auberginesill med lime och koriander.
Mandelmanns auberginesill med lime och koriander.
Publisert:

LÄS VIDARE