Elin Härkönen: Mitt liv har rasat igen, men värre saker har hänt

Talar ut om uppbrottet från Paolo Roberto

Det är slut med Paolo Roberto, 51.

Elin Härkönen, 25, fördömer det han har gjort – men inte honom som person.

I podcasten ”Assefa Schlingmann” berättar hon nu för första gången om hur hon skrek och grät efter att ex-pojkvännen gripits för sexköp – och hur hon går i terapi för att hantera sina känslor.

– Han är ju min bästa vän, kärlek försvinner inte från en dag till en annan, säger hon.

Elin Härkönen har svårt att minnas de första dygnen efter att dåvarande sambon Paolo Roberto erkänt att han köpt sex i mitten av maj.

Hon kunde knappt sova de två första veckorna.

– Det är lite diffust, minnet, men jag tror att jag gick ut och sprang, grät, skrek, skrattade, lät känslorna komma, säger hon i podcasten ”Assefa Schlingmann”.

– Mitt liv har rasat igen, men samtidigt, okej värre saker har hänt, hur sjukt det än låter. Jag förlorade min pappa för bara några månader sen. Jag bär fortfarande på den sorgen och bearbetar det och så händer det här. Då blir det bara så att, okej vad kan jag göra? Jag måste stanna upp, jag måste ta hand om mig själv, jag får inte rasa igen, säger hon i avsnittet av podcasten som fått namnet ”Hur finner man ljuset i mörkret?”

Fitnessprofilen Elin Härkönen berättar för första gången om de omtumlande dagarna efter att dåvarande sambon Paolo Roberto gripits för sexköp. Arkivbild.
Fitnessprofilen Elin Härkönen berättar för första gången om de omtumlande dagarna efter att dåvarande sambon Paolo Roberto gripits för sexköp. Arkivbild.
Självklart kan jag hata det som har hänt, men jag älskar fortfarande personen

Hon var 18 och skulle precis ta studenten när hon föll av en häst och bröt nacken. Elin Härkönen hade tränat sedan hon var tre år gammal. Målet var att bli bäst i världen i voltige, gymnastik på hästryggen. Läkarna dömde först ut hennes chanser att kunna tävla på elitnivå igen, men hon lyckades kämpa sig tillbaka och tog bara några år senare EM-guld i en annan sport, hinderbana.

– Det tog två år innan jag var människa igen. Jag låg hemma ungefär ett halvår innan en lång rehab-period. Det har handlat om att aldrig sluta tro på sig själv och aldrig tappa hoppet, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

I podcasten ”Assefa Schlingmann” berättar hon att det är minnena från den svåra olyckan som motiverat henne efter uppbrottet från Paolo Roberto.

– När jag bröt nacken, det var min första riktigt hårda motgång, blev det nattsvart. Jag var så djupt på botten att jag får rysningar när jag pratar om det. Jag får inte hamna där igen.

De tror att ”stackars Paolo som är där hemma själv” – de har ingen aning

Podcasten drivs av pr-gurun Lili Assefa tillsammans med författaren och tidigare yrkespolitikern Per Schlingmann. Elin Härkönen berättar för duon om hur hennes följarskaror i sociala medier har ökat efter att Paolo Roberto erkänt att han köpt sex, att många av följarna har gett henne kärlek. Men också att hon fått hat och hot.

– Jag vill försöka förstå hur den här människan kan sitta på andra sidan skärmen och bara kasta så mycket hat. Den har ingen aning om hur vårt förhållande har varit, alltså det har varit helt fantastiskt, det är magi, säger hon.

Framför allt vänder hon sig mot att många följare dömer utan att veta någonting.

– De har ingen aning om vad jag går igenom, eller vi går igenom. Och att de tror att ”stackars Paolo som är där hemma själv”. De har ingen aning om vi har kontakt, eller om jag har skrikit på honom, eller om jag har pratat med honom, säger hon.

– Han är ju min bästa vän. Kärlek försvinner inte från en dag till en annan. Självklart kan jag hata det som har hänt, men jag älskar fortfarande personen. Det är det jag menar med att det inte behöver vara svart eller vitt. Allt som vi har haft tillsammans, det som har hänt tar inte bort allt det. Det har varit det bästa jag har varit med om.

Elin Härkönen går i terapi för att hantera känslorna. Arkivbild.
Elin Härkönen går i terapi för att hantera känslorna. Arkivbild.
Jag får hjälp, professionell hjälp

Elin Härkönen säger själv att hon tror att många kommer reagera på det hon säger.

– Jag vill vara förstående och inte dömande, säger hon.

– Med det sagt står jag inte för det som har hänt. Det är oacceptabelt och jag känner med alla som har blivit lidande.

Per Schlingmann frågar om hennes känslor för Paolo i dag, om det är mycket ilska?

– Nej, jag försöker förstå. Jag har läst psykologi och hade själv ett självskadebeteende efter min brutna nacke. Åter igen, det här ligger inte hos mig. Det ligger hos honom. Självklart är jag ledsen och sviken, men jag vill bara veta varför och försöka hjälpa, säger hon i ”Assefa Schlingmann”.

Elin Härkönens sociala medier har fyllts med träningsvideor och inspiration sedan uppbrottet. Men hon berättar också i podcasten att hon går i terapi för att hantera det som har hänt.

– Jag får hjälp, professionell hjälp. Det är också något som jag skriver väldigt mycket om på min blogg att psykisk ohälsa är så himla tabubelagt. Men varför inte gå och prata med nån för att bli en bättre människa?

– Alla borde göra det. Saker händer i livet som gör att man faller. Finns det hjälp att få – ta den hjälpen, säger Elin Härkönen.

 

Publisert:

LÄS VIDARE