Jelassi om att växa upp som maskrosbarn: ”Påverkat mitt mående”

Rapparen om uppväxten och framtidsplanerna

avNatalie Demirian

Publicerad:

Rapparen Fatima Jelassi, 21, har behövt växa upp fort.

Hon beskriver sig själv som ett maskrosbarn.

– Det är det som pågår bakom stängda dörrar jag vill dela med mig av.

Fatima Jelassi går under artistnamnet Jelassi.

Rapparen är en nykomling på den svenska hiphopscenen, men har redan hunnit samarbeta med artister som Einár, Cherrie och Silvana Imam.

Med musiken får hon utlopp för sina känslor och det hon har gått igenom i livet.

– Jag är uppväxt i ett destruktivt hem och har haft en mamma som har missbrukat. Det jag vill göra är att nå ut till alla som också har gått igenom samma sak, att de kan relatera och känna att de har någon som hör dem. Eftersom att man är artist finns det folk som tror att man lever värsta livet och att allt bara är roligt. Men det är det som pågår bakom stängda dörrar jag vill dela med mig av.

Foto: KALLE ÖSTERBY
Fatima Jelassi.

Flyttade till Tunisien

Jelassi ser den tuffa uppväxten både som positiv och negativ.

– Det positiva är att det är som att jag har utvecklat ett sjätte sinne, jag har blivit duktig på att läsa av folk och folks energier snabbt. Men det har också påverkat mitt mående på ett negativt sett.

Föräldrar skilde sig när Jelassi och tvillingssystern var 1,5 år gamla.

När de var nio år gamla lämnade deras pappa dem i hemlandet Tunisien hos deras farmor och farfar i fem år.

– Det ser jag mer som en positiv grej. Jag har fått lära mig var jag kommer ifrån, mitt hemspråk, vad som är rätt och fel ... jag fick växa upp snabbt och för mig var det positivt.

Trots de svåra åren har hon i dag en bra relation till båda sina föräldrar.

– Jag pratar med dem nästan dagligen. Jag älskar min mamma, jag älskar min pappa. Jag har inte bildat något hat mot dem. Saker händer av en anledning. Min mamma vet ju exakt vad som har hänt och förnekar inget av det. Så hon älskar att jag rappar om det, hon är jättestolt över mig. Sedan blir hon ledsen ibland när hon inser hur mycket vissa saker skadat oss.

Foto: KALLE ÖSTERBY
Fatima Jelassi.

”Skrev dikter i min ensamhet”

Jelassi kom in på musikbanan genom att först skapa kläder tillsammans med bland andra rapparen Jireel innan även hans musikkarriär tog fart.

– Jag lärde känna folk och hängde i studior och har alltid kollat på. Men jag vågade aldrig prova på, jag skrev dikter i min ensamhet utan att visa upp dem för någon.

Hon släppte sin första ep i slutet av förra året och nu hoppas hon på att släppa sitt första album till sommaren och att sedan åka ut på turné.

Nu är hon aktuell i ”Nästa nivå”, där hon coachar talangen Daniel Luna.

– Det går skitbra, jag och Daniel Luna håller på att jobba på låten nu. Det är jätteroligt. Det är mycket som pågår, det är fyra artister och fyra adepter och alla håller på med sin egna grej.

Ser ljust på framtiden

Jelassi säger att hon blev förvånad över att få erbjudandet om att bli mentor till någon annan.

– Hela den här musikgrejen har gått så fort för mig. Så jag blev förvånad över frågan, men ville verkligen göra det här.

Framtiden? Den ser Jelassi ljust på.

– Trots allt som har hänt mig är jag väldigt positiv som person, för jag vet att allt händer av en anledning. Om man verkligen vill något kan man lyckas, det spelar ingen roll vilken bakgrund man kommer ifrån.

Foto: Adrian Pehrson
Jelassi och Daniel Luna.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM