Mejla

Jan-Olov Andersson

Är det dags för ”På spåret” att byta namn?

Siffrorna talar sitt tydliga språk i SVT-succén

Ebba Hultkvist-Stragne och Samuel Fröler är tillbaka i buren efter förra året.
Ebba Hultkvist-Stragne och Samuel Fröler är tillbaka i buren efter förra året.

Inget lag som gör bort sig.

Inget som imponerar jättemycket heller.

Två saker som kännetecknar alla tre lagen i tredje tävlingsgruppen i säsongens omgång av SVT:s ”På spåret”.

Nu ska man kanske inte vara så säker i förväg. Men när ”Team Skärgårdsdoktorn” – Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne – var med för ett par år sedan, var de just så:

De gjorde aldrig direkt bort sig. De imponerade inte jättemycket heller.

Samma sak gällde för det tredje laget i den här gruppen, Grotesco-komikerna Hanna Dorsin och Emma Molin.

Och samma sak gällde för nykomlingarna Farah Abadi och Johan Glans, han som gled in i ”På spåret” efter att ha gästat Kristian Luuks talkshow ”Luuk & Hallberg”.

För båda lagen gällde att de var bättre på att hitta rätt till resmålen – Karlstad, Alexandria och Rotterdam – än att svara på delfrågorna. ”Team Skärgårdsdoktorn” var allra bäst på resorna, de knep två av dem på åtta poäng.

En jämn och spännande match, där resmålet Alexandria blev förödande för ”Team Skärgårdsdoktorn”. De två delfrågorna förlorade de med 1-6, bland annat efter att motståndarna lite tursamt hade resonerat sig, eller kanske gissat sig, fram till ett rätt svar.


Farah Abadi och Johan Glans.
Farah Abadi och Johan Glans.


Så bra var lagen:

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Samuel Fröler/Ebba Hultkvist Stragne. Han är sedan 1990-talet etablerad skådespelare efter tv-serier som ”Tre kärlekar”, ”Den goda viljan” och ”Skärgårdsdoktorn”. Hon blev Wilma med hela svenska folket när hon under några säsonger spelade just Frölers dotter i ”Skärgårdsdoktorn”. Även i vuxen ålder har hon då och då ”fuskat” som skådespelerska. Annars är hon utbildad civikekonom som sedan länge jobbar med pr och kommunikation. Duon tycks ha bättre samspel den här gången än senast de var med. Förlorade knappt med 31-33.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Farah Abadi/Johan Glans. Hon är programledare i radio och tv. Framför allt är hon kanske under senare år förknippad med ”Musikhjälpen”, där hon varit programledare de senaste tre åren. Han är en av Sveriges populäraste stå upp-komiker och har även gjort komiska roller i filmer och tv-serier. Just nu är han aktuell som Ville Vessla i TV4:s ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”. Glans, som man nog trodde skulle märkas mer, suverän komiker som han är, hamnade lite i skymundan för färgstarka Abadi. Vann knappt med 33-31.


Mando Diao är husbandet från och med i kväll.
Mando Diao är husbandet från och med i kväll.


Så bra var musiken:

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Mando Diao. Ett rutinerat rockband gav äntligen lite stadga åt musiken i den här säsongens ”På spåret”. Det svängde bättre om både signaturmelodin och jinglarna än hos de två föregående banden.

Ingen som hört bandets Fröding-platta blir förstås förvånad över hur fint de tolkade Sven-Ingvars-låten ”När solen färgar juninatten”.

Nederländska 2 Unlimiteds ”No limit” var en av 1990-talets tjatigaste eurodiscolåtar. Med Mando Diao bakom suveräna sångerskan Mapei lät det förstås bättre, om än fortfarande tjatigt.En spaning:
Efter förra veckans program messade min vän Jens Peterson:

”På spåret”. Och de åker inte tåg på en enda resa.

Faktum är att i fyra av sju program, inklusive det senaste, har man åkt mer bil än tåg när de tävlande ska gissa rätt på resmålen. Fast i två program har det bara varit tågresor.

Till några av resmålen kanske det helt enkelt inte går några tåg. Ibland kan det säkert vara svårt att förklara för en tillståndsbyråkrat i Långtbortistan varför man måste filma från loket till ett tv-program som heter ”On the track”.

Hittills den här säsongen har det varit 11 tåg- och 10 bilresor till de olika resmålen. Så än behöver inte programmet byta namn…

Publisert:

LÄS VIDARE