Louise Hoffsten om tiden i isolering: Det har varit ensamt

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

Louise Hoffsten har liksom många andra kulturarbetare drabbats hårt av coronapandemin.

Eftersom hon har den kroniska sjukdomen MS tillhör hon också en riskgrupp.

– Det har varit ensamt, jag håller mig borta och isolerad, säger hon.

Coronapandemin har slagit hårt mot kulturlivet. Mängder av konserter, evenemang och föreställningar har ställts in eller skjutits upp för att förhindra spridningen av covid-19.

En av alla som har drabbats är artisten Louise Hoffsten, 54, som skriver om frustrationen i ett inlägg på Facebook:

”Jag är död. Tänk att livet skulle sluta så här? En pandemi som satte stopp för allt det jag levt för. Jag trodde att mitt liv skulle få ett rikt slut men så blev det inte. Det blev ett slut i förnedring. Jag frågar gud om han tycker att jag inte förvaltat hans gåva tillräckligt bra? Är det därför du straffar oss nu? Kanske svaret kommer i nästa liv. Kanske jag hinner släppa ett par låtar till. Spela lite munspel i min friggebod”, skriver hon och avslutar med en leende emoji.

Louise Hoffsten.
Foto: Privat
Louise Hoffsten.

”Får man inte stå på scen som artist så är man död”

När Aftonbladet når Louise Hoffsten utvecklar hon sitt resonemang.

– Det är min svarta humor. Får man inte stå på scen som artist så är man död. Det är segt som fan. Som jag skrev längst ner i inlägget, jag har några låtar till som jag ska göra innan jag lägger mig ner i den eviga vilan. Men jag har inte corona och jag är inte på väg att dö.

För närmare 25 år sedan diagnostiserades Louise Hoffsten med den kroniska sjukdomen MS vilket innebär att hon är extra hårt ansatt.

– Jag tillhör en riskgrupp. Det har varit ensamt, jag håller mig borta och isolerad. Men jag är tacksam för att vi har en veranda jag kan sitta på. Hade jag suttit instängd hade jag blivit helt galen.

”Det har varit väldigt jobbigt”

Forskning har visat på att personer med MS kan påverkas negativt av stress och Louise Hoffsten har tidigare förklarat att stressen kan vara förödande.

– Sjukdomen har faktiskt inte påverkats av det här. Det är lugnt på den fronten, det är mer psykiskt. Jag blir deprimerad, men det går upp och ner. Det har naturligtvis varit väldigt jobbigt, säger hon.

– Men det här är också tragisk för många. Det är en sådan katastrof! Man är ju inte ensam i båten, alla är drabbade av den här pandemin.

För att dryga ut den sinande kassan och för att få dagarna att gå erbjuder nu Louise Hoffsten lektioner i munspel.

– Egentligen är det ett skämt, jag är inte tillräckligt duktig för att göra det. Men jag märker att de som vill ha lektioner vill prata. Det är härligt, jag är en social jävel och hatar att behöva sitta ensam. Jag klarar inte det. Man saknar också mening med saker och ting just nu, men det här har gett mig en mening. Det här handlar om att försöka överleva, dag för dag. Det innebär en stor ekonomisk förlust, det är en katastrof för så många människor.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE