Skådespelaren Göran Forsmark död

Av:  Björn Berglund/TT

Skådespelaren Göran Forsmark, känd för sina roller i bland annat "Jägarna", "Midnattssol" och "Bonusfamiljen" har avlidit. Han blev 65 år.

– Livet utan Göran blir så mycket tråkigare, säger regissören Agneta Fagerström-Olsson.

Under tisdagen dök inte Göran Forsmark upp till en inspelning och han hittades senare död i sin bostad i Sundbyberg, berättar filmregissören, producenten och manusförfattaren Agneta Fagerström-Olsson för TT.

– Han hade precis varit hos läkaren när jag pratade med honom i torsdags. Då var allt bra och alla värden var bra, säger hon.

Dödsbeskedet kom som en chock för henne.

– Han hade så mycket framför sig nu. Han hade jobb i filmbranschen och han hade jobb på teater i Norge, det var så mycket. Han har haft en lite mörk period innan, men nu hade allting vänt för honom. Därför var det här så fruktansvärt oväntat, säger hon.

"Alltid funnits där"

Göran Forsmark föddes i Malmberget och han utbildade sig till skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö. Under sin karriär hann han göra över 100 film- och tv-roller och han har bland annat stått på teaterscener vid Norrbottensteatern, Göteborgs stadsteater och Stockholms stadsteater.

– Det är så tomt. Han har varit i våra liv i 35 år, han har alltid funnits där. Livet utan Göran blir så mycket tråkigare. Det är inte lika turbulent, inte lika överraskande, galet eller roligt, säger Agneta Fagerström-Olsson.

Fagerström-Olsson, som arbetat med Forsmark i flera film- och tv-produktioner genom åren, beskriver honom som en fantasifull och initiativrik skådespelare.

– Han var jätterolig att jobba med. Han hade sitt eget lir liksom. Han var en duktig skådis och en riktig karaktär. Sådana karaktärer finns det inte så många av, säger hon.

"Oerhört tragiskt"

Under mänga år framförde Göran Forsmark teatermonologen "Mannen från Malmberget", skriven för Forsmark av Svante Lindqvist.

– Han var en stor skådespelare. Fick han rätt roller gjorde han storverk, och det fick han ofta. Han var också en så drivande kraft. Fick man med honom i en produktion så såg han till att det hände grejer, säger Lindqvist till TT.

Senast i våras spelade Forsmark "Mannen från Malmberget" i en coronauppsättning via nätet av Studio Acusticum i Piteå.

– Det är oerhört tragiskt. Vi var ju goda vänner sedan, många år. Jag pratade med honom för tio dagar sedan eller så. Han skulle komma upp hit och vi hade planer på en ny teaterproduktion tillsammans, säger Lindqvist.

Lassgård: Galen och härlig

Skådespelaren Ann Petrén och Göran Forsmark var vänner i 40 år, sedan de studerade tillsammans på Teaterhögskolan i Malmö.

– Det kommer märkas att han är borta och jag tycker att det är så enormt tråkigt. Jag blev så ledsen när jag fick veta. Han var en människa som var lite utanför boxen. Det är en otrolig förlust, för mig personligen men också för teatern och filmen, säger hon till Aftonbladet.

För många svenskar är Göran Forsmark starkt förknippad med rollen som Håkan i succéfilmen "Jägarna" från 1996.

Rolf Lassgård spelade huvudrollen i filmen och minns tillbaka på sin motspelare med värme.

– Det är mycket tråkiga nyheter. Göran var en otroligt spirituell och speciell skådis, han hade en otrolig kännedom om den lilla människan. Han var galen och härlig att jobba med, säger han till Expressen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln