Ingalill Mosander: ”En efterhandskonstruktion”

Ordbråket med SVT fortsätter – tv-chefen: ”Det är inte sant”

avTorbjörn Ek

Ingalill Mosander hävdar att ”Go’kvälls” planer att återinföra boktips efter årsskiftet är en ”efterkonstruktion”.

Det tillbakavisas skarpt av SVT.

– Risken är att vi hamnar i en rundgång där det verkar som att ord står mot ord men i det här fallet är det inte så, säger Bengt Strömbro, ansvarig utgivare för SVT Umeå.

Ingalill Mosanders, 76, petning från SVT:s ”Go’kväll” blev ett stort samtalsämne förra veckan. Kanalens val att pausa boktipsen i det populära programmet och därmed säga ”tack och adjö” till bokprofilen efter 20 år i rutan gjorde både tittare, branschkollegor och experter upprörda.

Detta trots att SVT meddelat att boktipsen skulle återvända efter årsskiftet.

”Även om vi strävar efter varsam förnyelse vet vi att förändringar vi gör kan skava och vårt beslut att pausa och utveckla lästipsen skaver rejält. Det är lätt att vara efterklok. Jag önskar att vi varit tydligare med avsikten att fortsätta med bokrecensioner. Det är dessutom genuint ledsamt att relationen med vår kollega Ingalill skadats. Vi i likhet med publiken hyser den största tacksamhet och respekt för hennes insatser i ”Go’kväll”, skrev SVT Umeås ansvarige utgivare Bengt Strömbro i ett inlägg på Aftonbladet Kultur och sa också:

”Efterhandskonstruktion”

– Eftersom det är en utveckling som pågår just nu och som kommer pågå ett tag till så är det alldeles för tidigt att säga i exakt vilken skepnad som boktipsen kommer att uppstå igen. Men vi utesluter verkligen inte att vi kan komma att jobba med Ingalill igen.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Ingalill Mosander.

Ingalill Mosander kallar det för ”efterkonstruktion” i en intervju med TV3:s och Aftonbladets morgonshow ”Aftonbladet Morgon” på måndagsmorgonen och vill inte svara på om hon kan tänka sig att återvända till ”Go’kväll”.

– Alltså det är en hypotetisk fråga. Det där är en efterhandskonstruktion. Hela tv-huset i Umeå vet att de skulle ta bort boktipsen. Det är väl en omvändelse under galgen, säger hon.

SVT: ”Det är inte sant”

Det tillbakavisas helt av Bengt Strömbro.

– Det är inte sant.

Vill du utveckla det?

– Ja, jag vill jättegärna utveckla det, men då måste vi titta på helheten. Risken är att vi hamnar i en rundgång där det verkar som att ord står mot ord men i det här fallet är det inte så. Vi har hela tiden pekat på att det aldrig har varit tanken att lägga ner boktipsen för alltid, däremot ville vi pausa dem under hösten för att de sen skulle komma tillbaka i utvecklad form, i januari, säger han och fortsätter:

– I ”Aftonbladet Morgon” i morse beskrev Ingalill Mosander dessutom helt oemotsagd, eller med möjlighet för oss att bemöta, att hon blivit uppringd av en okänd person som gett henne sparken. Det stämmer inte. Det var producenten Lisa som hade kontakten. De två har samarbetat under många år med programmet. På ”Go’ kväll” är vi alltid angelägna om att behandla våra medarbetare, oavsett om de varit tillsvidareanställda i 40 år, eller jobbat som frilansare ett halvår, på ett sjysst vis.

SVT:S Bengt Strömbro kommer att medverka i tisdagens sändning av ”Aftonbladet Morgon” för att ge sin syn på bråket om ”Go’kvälls” boktips.

ARTIKELN HANDLAR OM