KLF

KLF uppträder på Finlandsfärja

Mu mu land

Av: 

Olle Kvarnsmyr

NÖJE

Miss Wanda Dee sjöng i KLF, ett av 90-talets största kultband. Nu åker hon runt med en egen KLF-show utan de mytomspunna grundarna.
— De lovar att medverka på scenen när det råder världsfred, säger Miss Wanda Dee

Det var en stormig och regnig natt i Washington i början av 90-talet. Miss Wanda Dees manager Eric Floyd jobbade hårt för att fixa spelningar åt sin artist och fru Miss Wanda Dee även känd som THE GODDESS. Den hårt jobbande managern begav sig till stans största gayklubb för att pitcha in Miss Wanda Dee. Väl där på klubben hörde han till stora förvåning frugans röst i högtalarna över en för den tiden helt galen technolåt. Eric blev alldeles till sig och stolpade fram till dj:n för att ge beröm för att han lyckades mixa in av Miss Wandas lite mer undergroundiga hip hop-låtar över ett elektroniskt beat. Dj:n nekade till att ha så stora färdigheter med 1210:orna och berättade att det han spelade var ”What time is love”, en sprillans ny låt från England.

Blev en stjärna

Eric lyckades inte fixa en spelning den där kvällen men han återvände hem med kontaktuppgifterna till det engelska skivbolaget som hade utnyttjat Miss Wandas röst. Efter en relativt kort process lyckades Eric ordna en ekonomisk överrenskommelse med det då nya coola engelska bandet KLF. Men inte nog med det. Miss Wanda Dee fick fick även stå som medtextförfattare på låtarna ”What time is love” och ”Last train to trancentral”. Dessutom flögs hon till London för att medverka i KLF:s musikvideos som deras stjärna.

Enorma hits

Låtarna blev jättehits i början på 90-talet. KLF blev enormt omtalade. För musiken, mystiken och deras ovilja att kommunicera med pressen. Deras videos blev även banbrytande och snurrade ständigt på MTV.
— Det hela var som en dröm som aldrig tog slut. säger Miss Wanda Dee om det glada tidiga 90-talet med KLF.

La av - med maskingevär och ett dött får

KLF:s grundare, Jim Cauty och Bill Drummond såg sig till skillnad från Miss Wanda Dee sig mer som konstnärer än artister. De tog därför livet av projektet KLF abrubt under ett galet framträdande på en brittisk musikgala. Där framförde de en trash metal -version av hitten "3 a.m. Eternal" tillsammans med kängpunk, grindcore, deathgrind-orkestern Extreme Noise Terror. När låten var slut tog Bill Drummond fram ett automatvapen och sköt med lösa skott mot publiken. En röst i högtalarsystemet mässade för den häpna publiken att "KLF har nu lämnat musikbranschen". Senare på kvällen dumpade KLF ett dött får utanför efterfesten med en lapp där det stod ”Jag dog för dig - bon apetit”.

Dåliga nyheter för Miss Wanda Dee

Tilltaget var dåliga nyheter för Miss Wanda Dee. Hon hade blivit lovad att få en skiva producerad av KLF och kanske att det skulle åkas på turné. Men i stället för musik fortsatte KLF med diverse underliga konstärliga projekt som att elda upp en miljon pund på den skotska ön Jura .
— Vi försökte övertyga Bill Drummond och Jim Cauty att en turné ändå vore en bra idé, säger Eric Floyd över telefon från Las Vegas. Vi fick svaret att detta skulle endast ske då det råder total fred i hela världen. Världsfred annars får det vara tycker de. Men vem har tid att vänta på världsfred. Vi turnerar i alla fall.

Inte helt okej

Grundarna, Jim Cauty och Bill Drummond var till en början inte helt okej med att Wanda Dee och och hennes man turnerar tunt med en KLF-show men har egentligen inte gjort ett stort väsen av det.
Vad kan vi förvänta oss av KLF ft The GODESS Wanda Dee på Silja Galaxy?
KLF stod en gång i tiden för ”Kopyright Liberation Front”. Vi har ändrat lite på det. För oss står det nu för ”Kinky Love Force”. Det är alltså en väldigt sexig och energirik show det bjuds på - med alla hits. Det är dessutom den enda KLF-showen i världshistorien. Det har aldrig funnits någon annan KLF-show. Wanda Dee har faktiskt medverkat på de största hitsen och medverkat i KLF:s videos. Hon är dessutom en riktigt bra artist med en fantastisk utstrålning, säger Eric Floyd.

90-talet - bra tid

Showen är en del av ett 90-talspaketet 90-talsvågen där bland annat även Dr Bombay, Culture Beat och Basic Element medverkar. Ett decennium Miss Wanda Dee bara har gott att säga om.
— Det var en fantastisk tid. Mindre våld och hat. Musiken var dessutom på något sätt mer positiv. Det är nog därför folk vallfärdar till olika 90-talsshower. Folk vill bli glada och må bra helt enkelt, säger Miss Wanda Dee.

ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag dras mycket till sorg och dramatik”

ÄMNEN I ARTIKELN

KLF