Jill Johnsons nya ord efter hårda kritiken: ”Otroligt smärtsamt”

Artisten talar ut efter krisstödsdebatten

Jill Johnson har kritiserats hårt för att ha sökt krisstödsstipendium, trots mångmiljontillgångar i sitt bolag.

Nu skriver artisten på Instagram om uppståndelsen.

”Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas”, skriver hon.

Jill Johnson, 47, säger att det är ledsamt när dreven går och att de sällan är förnuftiga, pålästa eller logiska.

”Jag har sökt ett stipendium som jag erbjöds av staten att söka. Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnera och arbeta. Jag skäms inte”, skriver hon.

Jill Johnson.
Jill Johnson.

”Otroligt smärtsamt”

Vidare skriver artisten att hon bidrar till samhället, och har gjort det sedan hon var tonåring, och att det har varit jobbigt att bli tilltalad på det sätt hon blivit de senaste dagarna på sociala medier.

”Jag har inte sökt vare sig ett stipendium eller bidrag tidigare, och jag hoppas innerligt att jag aldrig mer ska behöva söka något. Att bli tilltalad som en människa som ’tar från bättre behövande’ är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för är att just vara en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas.”

”Checkar ut”

Hon menar också att hon inte har något emot debatten i sig, den om de direktiv som staten gett Konstnärsnämnden. Men att det inte betyder att de som sökte och hade rätt att söka utifrån de kriterier som fanns ”saknar moral”.

”Nu checkar jag ut för några dagar och stänger av kommentarerna och så lovar jag att komma tillbaka sansad och glad”, avslutar hon Instagraminlägget.

Tommy Körbergs kritik

Det var under torsdagen som Aftonbladet skrev om att artister som Benjamin Ingrosso, Sabina Ddumba och Jill Johnson beviljats krisstödsstipendier på grund av coronapandemin, trots att de har mångmiljonbelopp i sina företag.

Tommy Körberg.
Tommy Körberg.

I en intervju med Aftonbladet därefter kritiserade Tommy Körberg att artister som Jill Johnson, som enligt årsredovisningen 2018 hade tillgångar på över tio miljoner kronor i sitt bolag, sökt och fått 50 000 kronor.

Därefter har främst Jill Johnson fått massiv kritik på sociala medier och även på sin egen Instagram.

– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem, sa Tommy Körberg.

”Oerhört ledsen”

I ett sms till Aftonbladet skrev Jill Johnson att hon ansåg att hon inte gjort något fel.

”Jag är väldigt överrumplad och oerhört ledsen över personangreppet gällande min moral. Jag som så många andra blev orolig när alla mina spelningar ställdes in och är mycket tacksam att det fanns ett stipendium att söka. Förutsättningarna för att få söka var tydliga. Jag önskar att den fortsatta debatten riktas dit den ska och inte landar i personangrepp gentemot de som sökt”, skrev hon då.

Fördelat 70 miljoner

Konstnärsnämnden har haft i uppdrag att fördela 70 miljoner av den halva miljard som regeringen avsatt till krisstöd för kulturverksamhet. Villkoret för krisstipendierna har varit att täcka upp inkomstbortfall för exempelvis spelningar och föreställningar som ställts in på grund av coronapandemin.

Nämnden har beviljat stipendier på mellan 15 000 och 50 000 kronor.

Rockbjörnen

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE