Lasse Kronér om krisstödet till kända artister: ”Har inte det behovet av pengarna”

Programledaren ”Jag kommer inte söka något stipendium”

Kritiken mot Jill Johnson och andra etablerade artister som tagit emot krisstödsstipendier på grund av coronapandemin är massiv.

Nu ger sig Lasse Kronér in i debatten.

– Vi som står längst fram har inte det behovet av pengarna, säger han till Aftonbladet.

Förra veckan skrev Aftonbladet att flera etablerade artister med mångmiljonbelopp i sina bolag har sökt krisstödstipendier av Konstnärsnämnden på grund av coronapandemin.

Artisten Jill Johnson som enligt årsredovisningen hade över tio miljoner kronor i sitt bolag 2018 beviljades exempelvis 50 000 kronor och har fått utstå mycket hård kritik. Tommy Körberg rasade i en intervju med Aftonbladet och ansåg att både Jill Johnson och andra etablerade artister som inte är barskrapade borde lämna tillbaka pengarna.

Nanne betalar tillbaka

Under måndagen meddelade sångerskan Nanne Grönvall att hon har beslutat sig för att ge tillbaka pengarna hon har beviljats Konstnärsnämnden.

Lasse Kronér.
Lasse Kronér.

Nu har också programledaren Lasse Kronér gett sig in i debatten. I ett långt inlägg på Facebook som till stor del handlar om hans insjuknande i covid-19 tar han också upp det faktum att alla hans gig är inställda på grund av coronan.

”Så vad skall man göra med sin ledighet nu då, för några gig finns inte, man kanske skulle ta och söka ett kulturstipendium eftersom alla gig jag hade inbokade är borta. Skämt å sido så känns det inte bra när folk och företag som är vid stadd kassa ansöker om hjälp, det känns opportunt och ogenomtänkt”.

Vill visa solidaritet

När Aftonbladet pratar med Lasse Kronér utvecklar han sitt resonemang.

– Jag älskar det här stipendiet och tycker att det är fantastiskt. Men pengarna ska gå till de personer som är i sinnessjukt behov av dem, som ljudtekniker, scenpersonal och andra. Det är jätteviktiga pengar för dem. Vi som står längst fram har inte det behovet av pengarna. Sedan har vi självklart inga gig heller, och är man van att fakturera det man brukar fakturera så blir det ett avbräck. Men det är ju ett avbräck för alla. I sådana här tider är det viktigare än någonsin att prata om vad solidaritet är, och det är att ställa upp för varandra, säger Lasse Kronér och fortsätter:

– Man tappar ju extremt mycket, men det är jag inte ensam om. Men eftersom jag har pengar i mitt bolag så kan jag överleva ändå, men för andra handlar det om överlevnad. Man måste tänka på de som står lite längre bak, de är de som är viktiga nu och som kanske inte överlever detta, de kanske inte ens har pengar till mat. Att de då kan söka stipendium av staten är svinbra.

”Måste tänka ett steg längre”

Lasse Kronér avslutar:

– Vi som stått i frontlinjen under alla år får jävligt mycket ros men också skit naturligtvis. Men går det bra så får vi fakturera rätt så bra. Jag kommer inte söka något stipendium, men visst hade jag också velat få in vad man nu kan få in. Självklart hade jag tyckt att det var behövligt dessa dagar. Men här måste man ju tänka ett steg längre. Solidaritet i detta läget är A och O.


PODD Därför har coronastödet till kändisarna kritiserats

Under våren så har man som kulturarbetare kunnat ansöka om stöd hos staten för bland annat förlorad inkomst. Aftonbladet Nöje har nu granskat vilka som får ta del av det statliga stödet. Flera svenska kändisar har fått ta emot pengar vilket har kritiserats hårt i både sociala medier och vanlig media. Vad innebär stödet från staten och varför får vissa artister och skådespelare som redan har miljonbelopp i sina företag stödet?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE