Skådespelaren Ray Liotta död

TT

Publicerad 2022-05-26

Ray Liotta under en filmpremiär 2021. Arkivbild.
Ray Liotta under en filmpremiär 2021. Arkivbild.

Skådespelaren Ray Liotta är död, uppger hans agent för Variety. Han blev 67 år gammal.

Ray Liotta rapporteras ha varit i Dominikanska republiken då han avled i sömnen. Han var där för att spela in en film.

Liotta var med i en lång rad filmer och tv-serier under sin karriär, men var kanske främst känd för rollen som gangstern Henry Hill i Martin Scorseses ”Maffiabröder” från 1990. Filmen blev flerfaldigt Oscarsnominerad och gjorde den hyllade huvudrollsinnehavaren Liotta till stjärna i Hollywood.

Han gjorde även minnesvärda roller i basebollfilmen ”Drömmarnas fält” från 1989 och i den stjärntäta polisfilmen Cop Land från 1997.

New Jersey-sonen Liotta föddes i Newark 1954, men lämnades som spädbarn till ett barnhem av sina föräldrar. När han var sex månader gammal adopterades han av familjen han sedan växte upp i.

Efter att ha flyttat till storstaden New York blev han bartender, innan han fick sin första roll i en såpopera i slutet av 1970-talet. I början av 1980-talet jobbade han främst som tv-skådis, fram till att han 1986 slog igenom i filmen ”I vildaste laget”. En rollprestation som resulterade i en Golden Globe-nominering för bästa biroll.

Liotta jobbade kontinuerligt genom åren och spelade ofta struliga karaktärer med stor nerv. 2019 var han med i prisbelönta skilsmässodramat ”Marriage story” som den hårdföre advokaten Jay Marotta.

LÄS VIDARE