Köttig performance får världspremiär i Malmö

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2022-04-20

Är det en inomkroppslig version av ”Tomtar och troll” – eller möjligen insidan av en köttig svulst?

– Jag undrar själv om vi kanske är inne i en mage? Eller inne i en brännmanet? säger norska konstnären Tori Wrånes vars storskaliga performance ”Garden of lefthand” nu visas i Malmö.

Det är rött, dunkelt, mjukt och tryggt. Men så skiftar tonläget och varmt går till kallt, skrämmande och mörkt.

På golvet rör sig organliknande varelser i sakta mak igenom en till synes blodindränkt tillvaro.

”Den mage vi alla har inom oss”

Det storskaliga verket ”Garden of lefthand” bjuder betraktaren in i det innersta. Men av vad?

– Jag längtar efter en annan vardag, en annan parallell värld som man kan bygga upp och rumstera om i, säger konstnären till TT och fortsätter:

– Om det är inne i en mage så har vi ju alla en mage. Kanske är detta då bara en förstorad version av den mage vi alla har inom oss?

Tori Wrånes är både sångare och konstnär, något som märks i ”Garden of lefthand”. Meditativ musik, klar sång och toner bär stämningen genom det knappt halvtimmeslånga verket, som är tänkt att loopas i hela tre timmar.

– Jag arbetar mycket med rösten. Jag tänker att det är huvudmaterialet även om jag arbetar med andra material, som i det här fallet textil.

Fått arbeta fritt

Men ”Garden of lefthand” är också en transmedial performance. Det är både ljud och ljus och rörelser och installation, berättar Tori Wrånes.

– Men skulpturen är inte viktigare än musiken. Och musiken är inte viktigare än ljuset. Det är inte separata ting, utan det är en massa som man vältrar sig runt i .

Arbetet med verket har pågått en längre tid på Lilith Perfomance Studio i Malmö, och skulle egentligen ha visats redan för två år sedan.

Men pandemin kom i vägen, berättar Petter Pettersson som är konstnärlig ledare.

– Hon har haft otroligt fria premisser, säger han och fortsätter:

– Tanken är att de konstnärer vi bjuder in ska få tid att arbeta fram ett verk på ett sätt de inte kan få någon annanstans i världen.

”Väldigt populär”

Verket visas från 21 april, och på Lilith Performance Studio förväntar man sig inget annat än en dundersuccé.

– Tori är väldigt populär, det är många som reser riktigt långt. Runt om i världen där hon gjort performance så kommer de från Tyskland, Danmark, Norge och Finland för att se henne.

Hur kommer då hennes performance att tas emot av publiken?

Det står var och en fritt att tolka, säger konstnären själv.

– Man kan komma hit och uppleva något annat än vad man gör en vanlig tisdagskväll. Det är en annan verklighet på ett vis.

ANNONS