Torbjörn Ek

TV4 har gjort sig beroende av stjärnglansen

Torbjörn Ek: Kanalens vd Casten Almqvist duckar allt ansvar – vägrar låta sig intervjuas

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

TV4:s vd Casten Almqvist.
TV4:s vd Casten Almqvist.

TV4 petar ännu en profil men kanalen tycks ändå inte inse allvaret.

Vd:n Casten Almqvist har odlat en stjärnkult som låter kanalens fixstjärnor bete sig som de vill – åtminstone tills de blir avslöjade offentligt.

Och nu vågar han inte svara på frågor om den arbetsmiljö han är ytterst ansvarig för.

En TV4-profil petas efter att ha varit våldsam mot en kollega i anslutning till en jobbfest.

Men kommer TV4 ställa in de program som redan spelats in med personen?

Nope. Självklart inte. För det enda TV4:s ledning tänker på är pengarna.

Minst två kommande och påkostade serier har redan spelats in med den petade TV4-profilen. De ska sändas och dra in sina reklamintäkter, trots att man tydligen har enats om att TV4-profilen betett sig så olämpligt att han inte får vara kvar på kanalen.

TV4:s ledning håller sina stjärnor om ryggen på bekostnad av alla andra

Varför petas han då?

”Det handlar om en person som betett sig oacceptabelt men också är uppskattad, och tyvärr kan jag inte vara mycket mer detaljerad än så av respekt för alla inblandade.” skriver programdirektören Viveka Hansson i ett sms till Aftonbladet via kanalens presschef.

Men det är inte Viveka Hansson som är ytterst ansvarig för den arbetsmiljön på TV4 som lett till att tre stora profiler tvingats lämna kanalen de senaste åren.

En arbetsmiljö som gjort att hälften av de anställda på en avdelning sa upp sig förra året på grund av att de inte stod ut med en högt uppsatt chef. Sedan dess har, trots Aftonbladets granskning, ännu fler sagt upp sig.

Som högsta chef är TV4:s vd Casten Almqvist ytterst ansvarig för arbetsmiljön på företaget. Ändå duckar han det ansvaret och vägrar att ställa upp på en intervju. I stället hör presschefen av sig och vill få in frågor via mejl, som sen ska besvaras skriftligt av nämnda programdirektör.

Den senaste TV4-profilen är inget enskilt fall. Det vittnar om ett klimat där TV4:s ledning håller sina stjärnor och chefer om ryggen på bekostnad av alla andra.

Men när de som har blivit utsatta för hot, trakasserier och till och med våld törs trotsa den brutala hierarkin i tv-världen och stå upp för sig själva förändras situationen igen.

Casten Almqvist har odlat en osund stjärnkult på kanalen

Då klipper TV4 snabbt bandet med stjärnorna, för att smutsen inte ska fastna på dem.

Samstämmiga uppgifter från en mängd personer som arbetat med, för och på TV4 ger samma bild till mig och mina kollegor: Casten Almqvist och hans ledning har odlat en osund stjärnkult på kanalen, där de under många år blivit beroende av att sola sig i stjärnglansen.

Det har resulterat i vänskapsband som har blivit svåra att bryta. Stjärnorna som har dragit in mycket pengar har hållits om ryggen:

Martin Timell, Paolo Roberto, den nyligen petade TV4-profilen.

Medan andra, som vågat säga ifrån och kritiserat de onåbara stjärnorna, i stället har fått sina kontrakt kortade eller inskränkta. Eller helt enkelt inte fått ett förnyat kontrakt när det har löpt ut. Lulu Carter, Jimmy Schönning och Björn Christiernsson hör till de mest publika exemplen, medan många många fler försvunnit i skymundan, just för att de inte själva varit fixstjärnor utan arbetat i kulisserna.

Flera som har försökt slå larm genom åren har sagt upp sig. De känner att ingen har lyssnat på dem.

Däremot jobbar många kvar som har gått i samma skola, där fixstjärnor tillåts bete sig på ett sätt som aldrig skulle vara tillåtet för andra. Hur långt bort är egentligen nästa skandal?

Så Casten Almqvist – varför duckar du frågor om arbetsmiljön på TV4?

Tänker du göra något åt problemen, eller är det för sent?

Publisert:

LÄS VIDARE