Agatha Christies barnbarnsbarn: Hon gillade inte filmerna

Johan Rheborg gör deckarlegendarens karaktär – men skulle antagligen inte fått hennes stöd

Johan Rheborg och Hanna Alström i TV4:s och C Mores nya serie om Agatha Christies Sven Hjerson
Johan Rheborg och Hanna Alström i TV4:s och C Mores nya serie om Agatha Christies Sven Hjerson

Johan Rehborg är den första att spela Agatha Christies karaktär Sven Hjerson på tv.

Men deckarförfattarinnans barnbarnsbarn är inte säker på att hon skulle ha uppskattat tolkningen.

– Jag tror faktiskt inte att hon gillade någon av de filmatiseringar hon såg, säger James Prichard som är vd för bolaget som fortfarande kontrollerar Christies livsverk.

Agatha Christie gillade inte att se sina karaktärer som Hercule Poirot och Miss Marple på film och tv. Det berättar den legandariska deckarförfattarinnans barnbarnsbarn James Prichard för Aftonbladet.

Han är vd för Agatha Christie Ltd, bolaget som fortfarande förvaltar hennes livsverk och som också kom med idén till TV4:s och C Mores filmatisering av ”Agatha Christies Hjerson”. I deckarserien gestaltar Johan Rheborg en karaktär hämtad ur Christies böcker om Poirot.

– Ja, han är Agatha Christies påhittade detektivförfattares påhittade karaktär, säger Pritchard och kan inte låta bli att skratta lite.

”Misstänker hon skulle vara generad”

Johan Rheborg i rollen som Sven Hjerson i TV4:s och C MOres nya serie
Johan Rheborg i rollen som Sven Hjerson i TV4:s och C MOres nya serie
James Prichard.
James Prichard.

För i några av böckerna om Poirot förekommer rollkaraktären Ariadne Oliver. Hon är deckarförfattare och hennes mest kända verk är böckerna om den finska vegetarianen och brottsutredaren Sven Hjerson. Det är alltså denne Hjerson, som i TV4:s och Johan Rheborgs händer blivit till den åländska detektiven i tv-serien ”Agatha Christies Sven Hjerson”.

– Ja, jag menar, om sanningen ska fram så finns det inte särskilt mycket beskrivet om honom. Inte någon djuplodande bakgrundshistoria, men det bidrar också till det roliga med showen. Basen till honom finns i böckerna, men det som har skapats nu är i stor utsträckning en helt ny karaktär och vad Johan har åstadkommit med det är otroligt. Jag älskar vad han har gjort av det hela, säger James Prichard.

Vad tror du att din farmorsmor skulle tänka om att Sven Hjerson nu har blivit till liv?

– Jag har gjort det till en regel att inte försöka gissa vad min farmorsmor skulle tycka, dels för att det är omöjligt och dels för att hon var otroligt mycket mer intelligent än jag nånsin kommer bli, säger han.

Agatha Christie 1974
Agatha Christie 1974
Geraldine McEwan som Miss Marple i ITV:s filmatiseringar av Christies böcker mellan 2004 och 2008
Geraldine McEwan som Miss Marple i ITV:s filmatiseringar av Christies böcker mellan 2004 och 2008

– Men vad jag kan föreställa mig är att hennes huvudkänsla inför allt det här skulle vara förundran, att vi nästan 50 år efter hennes död, hundra år efter att hon började skriva sina berättelser, fortfarande inte bara pratar om hennes verk utan också tar oss an dem över hela världen. Jag hoppas det skulle göra henne glad. Men jag misstänker att hon nästan skulle vara generad över i vilken skala hennes livsverk fortfarande existerar.

Gillade inte filmerna

Men jag har också förstått att hon inte hade några favoritskådespelare av dem som iscensatte hennes karaktärer?

– Framför allt inte när det gäller hennes böcker, för hon skrev ju också teaterföreställningar som var ämnade att framföras på scenen. Men med sina böcker så uppskattade hon att läsarna fick tolka och visualisera. Hon gillade inte riktigt... Jag tror faktiskt inte att hon gillade någon av de filmatiseringar hon såg. Jag misstänker att ingen av skådespelarna matchade hennes egen visualisering, men också att hon inte gillade den definitiva fastslagningen av hur en karaktär såg ut. Det är ju välkänt att hon vägrade låta Poirot porträtteras på bokomslagen, just för att hon inte ville ha en definitiv visualisering av Poirot.

David Suchet som Hercule Poirot i BBC:s serie som spelades in 1989 till 2013, i totalt 70 avsnitt.
David Suchet som Hercule Poirot i BBC:s serie som spelades in 1989 till 2013, i totalt 70 avsnitt.
Agatha Christie tillsammans med prinsessan Anne vid filmpremiären av ”Mordet på Orientexpressen” 1974. Men hon gillade aldrig hur hennes karaktärer porträtterades på film.
Agatha Christie tillsammans med prinsessan Anne vid filmpremiären av ”Mordet på Orientexpressen” 1974. Men hon gillade aldrig hur hennes karaktärer porträtterades på film.

Även i Frankrike och Sydkorea har mer experimentella varianter baserade på Agatha Christies verk gjorts till tv och film, men ”Agatha Christies Sven Hjerson” är första gången som man lyft fram en helt ny och perifer roll och inte baserat serierna på Christies böcker eller huvudkaraktärer.

– Vi har jobbat väldigt nära alla inblandade, men vi har inte satt upp något regelverk. Vi har en känsla som är rätt abstrakt men samtidigt ganska tydlig över vad som är en Agatha Christie-upplevelse. Allt vi är inblandade i måste leva upp till det. Jag kan inte riktigt förklara vad det är, men jag vet definitivt när något inte är det.

”Böckerna finns alltid kvar”

Agatha Christie 1923
Agatha Christie 1923

Kan du försöka sätta ord på vad det innebär?

– På det stora hela så är är det någon typ av smart brott i centrum, med en smart lösning som kommer precis i slutet. Det ska vara bra och intressanta mysterier.

Det måste väl också vara viktigt att skydda hennes eftermäle, finns det riktigt hängivna fans som inte gillar den här typen av utsvävningar?

– Ja, det finns de som jag tror inte gillar sättet som vi gjort vissa typer av anpassningar. Men böckerna finns fortfarande och är hjärtat i det vi gör. De kommer inte förändras. De kommer alltid att finnas där. Men det här är något annat och vi tillåter oss och känner oss tillåtna att ha lite frihet i det vi gör, säger James Prichard.

”Agatha Christies Hjerson” sänds på TV4 tisdagar 21.00 och streamas på C More.

Publisert:

LÄS VIDARE