Jane Campion

Jane Campion prisas på Stockholms filmfestival

Av: 

TT

NÖJE

När Stockholms filmfestival kan trycka på gasen igen efter pandemin är det med 100 filmer från 48 länder och ett övergripande tema om mödraskap.

– Många filmer som har legat lite på hyllan släpps nu lösa och utgör ett av våra bästa program någonsin, säger festivalchefen Git Scheynius.

Stockholms filmfestival drar i gång den 10 november med Pedro Almodóvars nya film ”Parallella mödrar”. Just mödraskap är årets ”spotlight”-tema på festivalen.

– Almodóvars signum är att kunna presentera kvinnor, och i den här filmen mödrar, på ett väldigt djupt och mänskligt vis. Han är en väldigt humanitär filmskapare och en av våra bästa kvinnoskildrare, säger Git Scheynius.

Pris till Campion

Årets mottagare av Stockholm Lifetime Achievement award, festivalens stora hederspris för en livsgärning inom filmen, går till den nyzeeländska Oscarsbelönade filmskaparen Jane Campion.

– Det är en lycka att äntligen få dela ut priset till henne. Hennes visuella power är oerhört stark och hon kommer hit med den strålande filmen ”The power of dogs”, säger Git Scheynius.

Campion kommer dock inte rent fysiskt till festivalen, utan medverkar i ett Zoom-samtal i samband med ”The power of dogs” nordiska premiär den 13 november.

Den amerikanska skådespelaren och regissören Robin Wright får hederspriset Stockholm Achievement award, och även hon deltar digitalt. En som däremot dyker upp fysiskt är den brittiske skådespelaren och regissören Kenneth Branagh, som får det andra Stockholm Achievement award. Branagh kommer till festivalen med Oscarsfavoriten ”Belfast”, som också blir festivalens avslutningsfilm.

Sedan tidigare är det känt att den norske regissören Joachim Trier tilldelas utmärkelsen Visionary award.

Oförglömlig

Bland de filmer som publiken kan frossa i på årets festival finns Leos Carax ”Annette” med Adam Driver och Marion Cotillard i huvudrollerna, ”Paris 13:e arrondissement” av Jacques Audiard, ”The hand of God” av Paolo Sorrentino, ”Flag day” av Sean Penn och ”The souvenir part II” av Joanna Hogg.

Sammantaget är årets program något utöver det vanliga, enligt Git Scheynius.

– Vi är sprängfyllda av filmentusiasm och glädje över att vi äntligen kan presentera ett fullödigt program och genomföra en nästan lika stor festival som vanligt. Det är också viktigt att vår publik nu kan komma och dela bioupplevelser igen. Jag tror att det kommer att bli en oförglömlig festival, mycket tack vare blandningen mellan spännande debutanter och legendariska mästare, säger hon.

Stockholms filmfestival äger rum 10‒21 november.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på super-tv:n från LG. Spara över 8000 kr! Köp här.

Komplett.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Kvinnlig bröstvårta upprör inför Stockholm Film Festival

ÄMNEN I ARTIKELN

Jane Campion

Stockholms filmfestival