”Dilba” fyller 50 – berättar om sjukdomen: ”Förmodligen ärftlig”

Dilbahar ”Dilba” Demirbag.
Dilbahar ”Dilba” Demirbag.

Hon drack kopiösa mängder vatten, rasade 16 kg i vikt och började också se sämre.

För en månad blev artisten Dilba Demirbag, som fyller 50 år idag, diagnostiserad med diabetes typ 2.

– Den är förmodligen ärftlig i mitt fall och den kan ha utlösts av någon infektion.

Artisten och låtskrivaren Dilba är underbarnet som slog igenom 1996 med egenskrivna monsterhiten ”I’m sorry”. Då var hon bara 24 år och karriären var mer eller mindre utstakad. Idag onsdag fyller Dilba Demirbag 50 år och även om musikkarriären kom av sig så är hon på en bra plats i livet.

– Jag har träffat min stora kärlek och jag driver mitt lilla företag som sysslar med rekrytering inom techbranschen så jag är supernöjd där jag befinner mig just nu. Alla är friska och min dotter Astrid är en ljuvlig tonåring med allt vad det innebär, säger Dilba och skrattar.

Diagnostiserad med diabetes

Åldern och siffran 50 har hon inga problem med, tvärtom så har hon redan gått händelserna i förväg.

– Jag har faktiskt ingen ångest. I säkert två år har jag sagt att jag är 50, så det är på tiden att jag blir det. Men jag har ingen kris, jag har varit ganska duktig på att krisa under hela mitt liv. Det var tonåren, sedan runt 30 och skilsmässor.

Själva åldrandet har däremot inneburit att hon för bara någon månad sedan blev diagnostiserad med diabetes.

– Det är kluvet. Den är förmodligen ärftlig i mitt fall och den kan ha utlösts av någon infektion. Jag har diabetes typ 2 och att höra det var inte kul, det är en omställning. Jag började se sämre, det var grumligt och det var så de upptäckte det. Men jag är inte så bekymrad, jag borstar också tänderna varje dag så det är bara att hålla koll på saker.

Gått ner 16 kilo

Vad fick du mer för symtom?

– Jag drack hur mycket vatten som helst och jag sprang på toaletten hela tiden. Sedan rasade jag i vikt, jag har gått ned 16 kg. Jag tror att jag har haft det ganska länge och att jag gick upp i vikt av det från början, men jag förstod inte vad det berodde på. Men att leva med diabetes idag är mycket enklare än förr i tiden.

Dilba i slutet av 90-talet.
Dilba i slutet av 90-talet.

Du hoppade ju av karriärkarusellen en tid efter genombrottet när hjulen snurrade för fort. Kan du ångra det idag?

– Jag kan fundera på vad som hade hänt om jag inte hade gjort det. Men jag är övertygad om att det var helt rätt sak att göra då. Jag tror jag är för känslig som person, jag hade inte mått bra av att bara fortsätta gasa på. Jag ångrar absolut inte att jag hoppade av och jag hade dessutom inte haft mitt företag.

– Jag tror jag hade hanterat och klarat det hela bättre idag. Det var den ena turnén efter den andra, det var superintensivt och det var mycket koordinering. Jag hade ingen fritid överhuvudtaget. Det var också kul, men när man är så ung och man inte riktigt vet vad som händer, då är det mer stressfyllt.

Fortfarande igenkänd

Dilba är trots allt tacksam för vad hon fick vara med om.

– Det var en fantastisk upplevelse och jag är tacksam att det fanns så många som var nyfikna på mig och vad jag skrev om.

Blir du igenkänd på stan?

– Ja, det blir jag. Det är inte som på den gamla goda tiden då folk skrek när jag dök upp. Men idag hör folk av sig och säger att de älskar den och den låten. Jag kom in på Coop häromdagen och då kom några ur personalen fram med en påse med godsaker och sa att de lyssnar på min musik på lagret och det är bara kul!

Efter genombrottet 1996 vann Dilba en Rockbjörn i kategorin bästa kvinnliga artist.
Efter genombrottet 1996 vann Dilba en Rockbjörn i kategorin bästa kvinnliga artist.

Dilba är mamma till dottern Astrid, men separerad från hennes pappa Kristofer.

– Det funkar jättebra och min nya kille Christian och Kristofer går också bra ihop, Han kommer hit ibland och vi grillar i trädgården, det går verkligen superbra. Kristofer är världens bästa pappa och en god vän.

Du berättade för Aftonbladet för något år sedan att du träffade din nuvarande kille via en dejtingsida?

– Ja, och det resulterade i tretton ganska halvkassa fikor, men jag lyckades plocka upp en del riktigt bra nya vänner på det sättet.

– Men när jag och Christian träffades så kände jag direkt att det var klockrent. Nu är vi förlovade och ska gifta oss och det känns jätteroligt. Tanken är att gifta oss till sommaren.

Publisert:

LÄS VIDARE