Danny Saucedo, Cissi von der Esch och Anis Don Demina i kampanj om psykisk ohälsa

”Viktigt att visa att det är okej att känna saker och prata om det”

Du är inte ensam!

Det är budskapet från Danny Saucedo, Cecilia von der Esch och Anis Don Demina i en ny kampanj om psykisk hälsa.

– Om jag visar att jag inte är rädd att prata om att jag mår dåligt ibland så kanske det kan få andra att också våga ta upp det, säger Anis Don Demina.

 • Fastnålat inlägg
  28 juni 2022 11.57
  Jenny Rickardsson

  Hej och tack för ert engagemang. Det har varit ett privilegium att få läsa och fundera på era frågor. Om några minuter avslutar vi chatten här.

 • 28 juni 202212.01

  Hej! Har under det senaste halvåret sovit dåligt med flera uppvaknande per natt och konstanta mardrömmar. Känner mig dagligen irriterad och ledsen, lägger all min energi jag har på mitt jobb och orkar inget utöver det. Har ork kvar fysiskt, men socialt så tar min energi slut efter några timmar på jobbet. Från att ha varit en lugn person som har lätt att slappna av, är jag nu ständigt uppe i varv och har svårt att slappna av när jag är hemma och försöker vila. Arbetar på socialtjänsten och tror att mycket är kopplat till stress på jobbet. Kan detta vara symptom på utmattning?

  Alexandra

  Hej Alexandra

  Det låter på din beskrivning som att du har ett flertal ganska allvarliga symtom på något som skulle kunna vara stressproblematik. Jag skulle rekommendera att du konsulterar din närmaste vårdcentral för att få en bedömning och eventuell hjälp. Lycka till.

  Jenny Rickardsson
 • 28 juni 202211.54

  Jag brottas varje dag med en enorm ilska och besvikelse över hur världen ser ut idag. Ibland är det outhärdligt och jag får hålla mig från att ta till flaskan. Främsta skälet är att de i ledande positioner i världen skor sig på andras bekostad, vi vanliga människor får alltid betala. Klimatetkatastrofen är deras fel!Vanligt folk startar inte krig eller skapar finanskriser! Dannys psykiska ohälsa bottnar i en musikbransch som styrs av bottar! Allt, precis allt kommersialiseras! Och ingen av de orsakande får någonsin sina straff. DET gör mig jättearg! Det finns ingen rättvisa känns det som...

  Albus

  Hej!

  Det är förståeligt att du är arg. En del av din ilska riktas mot sådant som du har väldigt lite inflytande över: andras beteenden, kommersialisering, internet-bottar, rättvisa.

  Gissar att det här påverkar din livskvalitet negativt.

  Så, om du vill förändra hur världen ser ut och må bra på vägen har jag några grundläggande tips.

  - Träna på att acceptera sånt som redan har hänt (det kan du inte påverka), och de svåra känslor som är förknippade med detta.

  - Skriv upp alla saker du är arg för.

  - Dela upp listan i två kategorier: saker du har kontroll över och saker du har ingen (eller ytterst liten) kontroll över.

  - Formulera ett problem som du kan ta dig an av de saker som finns på kan kontrollera-sidan av ilske-listan.

  - Hitta på några förslag på saker du kan göra för att påverka.

  - Välj ett förslag och börja gör.

  - Gör det skillnad? Om inte prova något annat. Om ja, fortsätt.

  Jenny Rickardsson
 • 28 juni 202211.38

  Hej,

  Tänker ofta på döden som Viktor nedan. Men på ett lite annorlunda sätt. Har en konstant ångest i mig och har svårt att hitta glädje i saker. Jag känner att jag måste fejka att vara glad för saker jag bör vara glad för. Det är som en motor som går i magen hela tiden och känner aldrig ro, förutom när jag spelar dator eller kollar tv. Efteråt får jag en större ångest då jag känner att jag slösar mitt liv. Tänker ibland att det hade varit skönt att dö för att slippa oron och ångesten, men tänker att jag aldrig skulle våga. Bör jag söka hjälp?

  Fredric

  Hej Fredric.

  Det är svårt att säga utifrån det du beskriver. Men om du är orolig och tycker att det här påverkar ditt liv i stor utsträckning så är mitt svar ja. Du kan kontakta din vårdcentral eller någon av de digitala vårdcentralerna som tillhandahåller kontakt med KBT-psykologer med kort väntetid. Där kan du få hjälp med att bedöma hur allvarligt ditt problem är, och sedan – om det behövs – få hjälp att hantera det.

  Jenny Rickardsson
 • 28 juni 202211.34

  Hej, jag är en kille som under hela mitt liv (40 idag) har känt mig otillräcklig i andras och i mina egna ögon, har ett stort behov av att visa att jag kan. Ändå försätter jag mig ständigt i situationer där jag istället flyr så fort det blir jobbigt och vill då vara själv. Är otroligt trött psykiskt och har varit länge. Valde en gång i tiden ett yrke bla just för att utmanas socialt, trivs med yrket i sig men kämpar fortfarande socialt. Har barn och fru som jag älskar över allt. Försöker slå bort allt och leva med familjen, men det är konstant en kamp om att vilja tycka om mig själv.

  Nic

  Hej Nic!

  Du är inte ensam om att känna så, och det finns andra sätt att hantera det än att fly undan. Beskriver kort två här nedan.

  1. Jobba med självmedkänsla. Googla self compassion/ självmedkänsla och/eller ladda ner 29k-appen där du hittar massor av gratis övningar och en kurs som handlar om just det du beskriver.

  2. Exponering. Kopierar in från svar om ångest här nedan: "att utsätta sig för det jobbiga och stanna kvar i det. Det som händer med ångest när en inte flyr undan den är oftast en av två saker: den klingar av eller så lär vi oss att ha den och ändå göra det som är viktigt i stunden. Men det kräver träning och tid."

  Jenny Rickardsson
– Vad håller du på med?
– Du är helt värdelös.
– Du kan ju ingenting.

Danny Saucedo, Anis Don Demina och Cissi von der Esch ser sig själva i spegeln och sätter ord på sina egna tvivel.

Danny Saucedo i Paul Jerndals kortfilm ”Mirrors” som uppmärksammar psykisk ohälsa.
Danny Saucedo i Paul Jerndals kortfilm ”Mirrors” som uppmärksammar psykisk ohälsa.

Där börjar regissören Paul Jerndals kortfilm ”Mirrors” som tagits fram tillsammans med den ideella stiftelsen 29k.

– Cissi, Anis och Danny är förebilder för väldigt många människor och genom att de nu visar upp att de också är sårbara, bär på negativa känslor och tankar hoppas jag att vi kan inspirera fler till att våga prata om hur man mår, säger han.

– Cissis replik ”Någonstans känner nån precis som du, just nu” är viktig. Jag tror och hoppas filmen kan bidra till att människor känner sig mindre ensamma, att det inte är konstigt att ha negativa tankar ibland.

Jenny Rickardsson som är legitimerad psykolog på 29k säger att man måste träna sig på att vara snäll mot sig själv.

– En vanlig tanke är att man piskar sig och tänker att man ska jobba hårdare så man inte får de här negativa tankarna om sig själv. Men istället är det bättre att tänka ”okej nu får jag de här jobbiga tankarna, men de kan få vara där” och så fortsätter man med det man gör i nuet istället, säger hon.

Cissi von der Esch: Tendens att falla djupare ner i perioder

Tillsammans med de kända profilerna drar 29k igång kampanjen ”Du är inte ensam” för att uppmärksamma hur vanligt mental ohälsa är och vad man kan göra för att hantera det.

– Precis som alla andra har jag också mina demoner och hjärnspöken. Jag tror att det är viktigt att visa att det är okej att känna saker och prata om det, säger Anis Don Demina.

Anis Don Demina i Paul Jerndals kortfilm ”Mirrors” som uppmärksammar psykisk ohälsa.
Anis Don Demina i Paul Jerndals kortfilm ”Mirrors” som uppmärksammar psykisk ohälsa.
Cissi von der Esch i Paul Jerndals kortfilm ”Mirrors” som uppmärksammar psykisk ohälsa.
Cissi von der Esch i Paul Jerndals kortfilm ”Mirrors” som uppmärksammar psykisk ohälsa.

Cissi von der Esch har länge varit engagerad i kampen mot psykisk ohälsa:

– Man är inte alltid på topp liksom. För mig har det alltid handlat om att prata om det och att öppna upp om att man inte är perfekt, säger Cissi von der Esch.

Danny: Vill kalla det för psykisk hälsa

I kampanjen ingår förutom kortfilmen ”Mirrors” också ett lite längre videoklipp där Danny, Cissi och Anis genomför en psykologisk övning för att arbeta med sin självkänsla och öva på hur man förhåller sig till kritiskt självprat.

– Det heter ju psykisk ohälsa men jag vill kalla det för psykisk hälsa, för viljan att vilja må bra. Jag tror det är viktigt att hitta fokus från det som är dåligt till det som är positivt, säger Danny Saucedo.

– Jag vill också säga att det finns vägar att ta sig ur sitt egna mörker. Man ska inte ge upp.

Övningen ingår i 29k:s självhjälpsapp med gratis kurser och psykologiska verktyg för att lära sig att hantera när man mår psykiskt dåligt. Den har finansierats av bland annat Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken och finansmannen Tomas Björkmans stiftelse Ekskäret.

Danny Saucedo, Cissi von der Esch och Anis Don Demina i filmen ”Mirrors” och 29k:s kampanj ”Du är inte ensam”.
Danny Saucedo, Cissi von der Esch och Anis Don Demina i filmen ”Mirrors” och 29k:s kampanj ”Du är inte ensam”.

Jenny Rickardsson berättar om en studie som visar att människor har mellan 10 000 och 60 000 tankar per dag, varav cirka 60 procent är negativa.

Varför är vi så elaka mot oss själva?

– Dels så finns det en evolutionär förklaring. Det har varit hjälpsamt mot människan att vara uppmärksam mot olika typer av hot. Vi behöver upptäcka hot för att överleva. Ett hot kan vara att man inte får vara med i gruppen, man kanske känner att ”gör jag inte bra ifrån mig får jag inte vara med här” eller ”gör jag inte så här kommer de inte tycka om mig och då får jag inte vara med”. Hjärnan uppfattar det som ett hot att bli utstött, och då bombarderar den oss med det, säger Rickardsson.

Psykologen: Då ska man söka hjälp

– Vissa personer har trampat lite mer i de spåren än andra, och då är det lättare för hjärnan att fortsätta flyta på i de spåren. Till slut blir det som en motorväg. Men vi kan påverka vägarna och göra nya.

De flesta har ju någon gång tänkt negativa tankar om sig själv, mer eller mindre. Men hur vet man vad som är normalt och när man bör söka hjälp?

– Jag skulle säga att allting är normalt, oavsett om man har mycket eller lite sådana tankar om sig själv. Men man ska söka hjälp när man känner att man inte kan hantera det, om tankarna tar över ens vardag. Om man inte kommer utanför dörren, eller undviker att prata med andra personer för att man tänker att man är dålig, då står de ju i vägen för en. Då kan det vara bra att be om hjälp. Men alla har jobbiga tankar och de flesta av oss har tyvärr många negativa tankar om sig själva varje dag, säger Jenny Rickardsson.

Filmen ”Mirrors” i regi av Paul Jerndal har premiär på Aftonbladet TV idag.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE