SVT-medarbetares hårda kritik mot Carina Bergfeldts Afghanistan-insamling

Lina Makboul till DN: ”Sänder fel signaler”

Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldts Afghanistan-insamling har väckt stark intern kritik på SVT, uppger källor för Dagens Nyheter.

Medarbetare är oroliga över att insamlingen kan skada förtroendet för nyhetsrapporteringen.

– Agerandet väcker frågor och sänder fel signaler, säger reportern Lina Makboul till tidningen.

SVT-programledaren Carina Bergfeldt, 41, uppmanade sina Instagramföljare att swisha pengar till Svenska Afghanistankommittén till de utsatta barnen i Afghanistan, och samlade på en dag in över en miljon kronor.

Nu har initiativet väckt stark kritik bland hennes SVT-kollegor, uppger flera källor till Dagens Nyheter.

SVT-medarbetarna säger till tidningen att det finns en oro att den här typen av engagemang kan skada tittarnas förtroende för nyhetsrapporteringen och tilltron till medarbetarnas opartiskhet.

Kan påverka granskning

DN skriver också att flera SVT-medarbetare nämner att Svenska Afghanistankommittén, likt andra biståndsorganisationer, ska kunna granskas av nyhetsredaktionen utan att det sedan ska kunna ifrågasättas och att nyhetsmedarbetare sedan flera år tillbaka inte heller får delta under Världens barn-galan av samma anledning – att oberoendet mot biståndsorganisationer ska garanteras.

Lina Makboul.
Lina Makboul.

Makboul: Skiter i riktlinjerna

Lina Makboul, 48, reporter på ”Uppdrag granskning”, säger till DN:

– Jag blev väldigt förvånad över hennes initiativ. Internt får vi hela tiden höra att vi ska förhålla oss opartiska. När jag läste inlägget så fick jag känslan av att hon har koll på SVT:s riktlinjer men skiter i dem ändå.

Hon fortsätter:

– Agerandet väcker frågor och sänder fel signaler. Med tanke på kritiken som finns mot public service så blir det bara för mycket. Jag förstår inte vad som gäller längre. Och vad är meningen med att vi att vi skickar var och varannan medarbetare på etikkurs, när man sedan ändå bara kan skita i det?

SVT:s svar

När Carina Bergfeldt startade insamlingen under tisdagen skrev hon i sitt Instagraminlägg:

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti.”

När Aftonbladet frågade Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, om hur SVT ser på initiativet skrev hon i ett mejl att hon har full förståelse för att Carina Bergfeldt vill engagera sig.

”Det är omöjligt att inte bli berörd av nyheter från Afghanistan och alla som jobbar på SVT omfattas av yttrandefrihet. Men privata engagemang kan påverka arbetsuppgifter och bevakningsområden. Det är särskilt viktigt i publicistiken där vi alltid måste stå fria och värna vårt oberoende. Carina och jag är därför helt ense om att hon framöver inte kan bevaka exempelvis Svenska Afghanistankommittén”.

Publisert:

LÄS VIDARE