SVT får böta för inslag om ekologiskt mode

Foto: Matilda Sandberg/SVT
Programledarna Inger Ljung Olsson, Beppe Starbrink, Linda Olofsson och Pekka Heino (som ska lämna SVT).
NÖJE

”Go’kväll” sände ett inslag om ekologiskt hållbart mode förra året.

Inslaget var snudd på reklam, menar Granskningsnämnden.

Nu tvingas kanalen betala 50 000 kronor till staten.

SVT ska betala 50 000 kronor i särskild avgift till staten efter att ha sänt ett inslag om ekologiskt hållbart mode i ”Go’kväll” i februari förra året.

I inslaget berättar bland annat en stylist om ekologiskt hållbart mode och nämner olika modeföretag vid namn. Och det är just det som Granskningsnämnden opponerar sig mot, som menar att modeföretagen omnämndes på ett allt för positivt sätt. Och domstolen håller med.

SVT försvarar sig

SVT skriver i ett yttrande till Granskningsnämnden att man inte har nonchalerat reglerna. Kanalen anser att inslaget stämmer överens med ett informations- och underhållningsintresse.

”SVT anser att samtliga exempel hade ett speciellt informationsintresse. Det uppmanades inte till köp eller hyra av en specifik vara eller tjänst. Redaktionen valde medvetet att också nämna flera olika företag för att inte otillbörligt gynna ett företag specifikt”, skriver SVT.

Fick böta för inslag med Måns Zelmerlöw

Nyligen fick SVT betala 25 000 kronor i avgift till staten, efter att ha visat ett inslag med Måns Zelmerlöw som intervjuades inför Vasaloppet iklädd en dräkt med reklamloggor på. Granskningsnämnden ansåg då att SVT skulle betala det dubbla beloppet, men Förvaltningsrätten tog hänsyn till det regionala inslagets begränsade spridning.

”Go’kväll” sänds i hela Sverige. Förvaltningsrätten anser därför att 50 000 kronor är en rimlig summa för programföretaget att betala i det här fallet.

ARTIKELN HANDLAR OM