Tom Pettys musik är tidlös – därför lever den vidare

Tom Petty skrev popmelodier bättre än de flesta.

Hade vad som brukar kallas rockvärldens näst bästa kompgrupp.

Och en mjuk och ljus röst som stod i kontrast till allt vi normalt förknippar med rock 'n' roll.

Jag vet inte varför jag tänker på hans röst som mjuk, men alla synonymer stämmer ju verkligen också in på den:
Len, behaglig, fin, välljudande, låg, dämpad, ljuv, vänlig, rar, vänlig, blid.

När Tom Petty sjöng, hörde man direkt att det var just Tom Petty som sjöng. Ungefär som man inte tar miste på Per Gessle.

Det blev en intressant kontrast med Pettys mjuka, ljusa röst och ett hårt svängande rockband i bakgrunden. Ungefär som att han fick ta i lite extra för att överrösta musiken.

När Tom Petty & the Heartbreakers första album kom ut 1977, tyckte många att singeln ”American girl” lät som en direkt kopia av The Byrds, populärt country- och folkmusikinfluerat band som var stora i mitten av 1960-talet, de slog igenom med Bob Dylan-covern ”Mr. Tambourine man”.

Sålt över 80 miljoner skivor

Drygt 40 år senare och över 80 miljoner sålda skivor är det ingen som skulle komma på tanken att hävda att Tom Petty har kopierat några andra artister.

Däremot har väldigt många inspirerats av honom. Och sjungit hans låtar. John Mayer, Foo Fighters, Pearl Jam, Bonnie Tyler, Rod Stewart, Grace Jones, Johnny Cash, Stevie Nicks, Bob Dylan och Linda Ronstadt är bara några av dem.

Tom Petty föddes och växte upp i Gainesville, Florida. Pappan, som han hade rätt dålig kontakt med, var försäkringstjänsteman. Blev inte glad när sonen satsade helhjärtat på att bli musiker.
Som tonåring fick Tom följa med en släkting som jobbade på inspelningen av Elvis Presley-filmen ”Follow that dream”. Dagen efter köpte Tom sina första Elvis-singlar.

Tre musikstilar

Några år senare såg han The BeatlesEd Sullivan show på tv. Det är så jag vill bli, tänkte han. Strax efteråt började alla bilda popband och spela i stadens garage. En av de som lärde Tom att spela gitarr var grannen Don Felder, senare gitarrist i The Eagles.

Tre olika musikaliska riktningar, som alla kan spåras i allt Tom Petty har gjort. En Americana-mix av pop, rock och country. Hans sinne för melodier är typiskt för en popartist, men med The Heartbreakers bakom sig blev de mer av ett rockband när de uppträdde live.

Det är inte för inte som The Heartbreakers har kallats för världens näst bästa kompgrupp. Och jo, de som brukar kallas för bäst i världen är förstås The E Street Band, Bruce Springsteens band.

Textmässigt berättade Tom Petty historier om vanliga amerikaners liv. Om att stå upp för sig själva och kämpa för det de trodde på. Han liksom dramatiserade texterna när han sjöng dem.

Skämdes inte för tramsiga texter

Men han var heller inte rädd för att skriva rätt enkla och tramsiga texter. Han sa någon gång att han tyckte det var skönt att han inte hade kraven på sig att skriva ”poesi”, som Bob Dylan, Bruce Springsteen eller Paul Simon.
Han avslutade strax innan han dog en turné för att fira hans och The Heartbreakers 40 år tillsammans.

Ibland tog han paus från dem och gjorde soloskivor. I slutet av 1980-talet bildade han för ett kort tag supergruppen Traveling Wilburys med Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne och Roy Orbison.

Musikaliska trender har kommit och, ibland, försvunnit.

Tom Petty inte bara såg ungefär likadan ut hela sin karriär, med sin (brist på) frisyr. Han lät också ungefär likadant under hela sin karriär. Därför är hans musik tidlös. Nya generationer upptäckte honom hela tiden. Och kommer att fortsätta att göra det, i många år.

20 favoritlåtar med Tom Petty

American girl

Refugee

Free fallin'

The waiting

Don't come around here no more

I won't back down

Into the great wide open

Mary Jane's last dance

Wildflowers

It's good to be king

Walls (No. 3)

A face in the crowd

Runnin' down a dream

Breakdown

Learning to fly

Southern accents

King's highway

Two gunslingers

Out in the cold

Too good to be true.

Publisert:

LÄS VIDARE