Peter Jihde

Peter Jihde leder Sveriges första diabetesgala – på TV3

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

”Det känns som den mest betydelsefulla uppgift jag gjort i tv”

Peter Jihdes hjärta klappar för att sprida kunskap om diabetes.

I höst lånar TV4 ut sin Nyhetsmorgon-profil för att låta honom leda TV3:s nya storsatsning – Sveriges första diabetesgala.

– Det känns som den mest betydelsefulla uppgift jag gjort i tv, säger Peter Jihde till Nöjesbladet.

Peter Jihde, 46, diagnostiserades med typ 1-diabetes 2012 och dokumenterar sedan dess sitt liv som diabetiker på Instagram. Han har även skrivit en bok om ämnet.

I höst leder han Sveriges första diabetesgala – på TV3.

– Det känns som den mest betydelsefulla uppgift jag gjort i tv. Att missionera om den här sjukdomen har varit en stor del av mitt liv de senaste fem åren, då jag fick den. Att nu få möjligheten att jobba med den, trots att det är på min lillebrors kanal och inte på min egen, det är ett privilegium.

Det känns som att det är ett format som är klippt och skuret för dig. Händer det här på ditt initiativ?

– Faktiskt inte. Jag fick informationen i våras att MTG och Diabetesförbundet hade bestämt sig för att ta varandra i hand och informera Sverige om den här sjukdomen som allt fler får och väldigt många har. Så jag var egentligen åskådare från början och blev glad när jag fick frågan och glad över att TV4 lånar ut mig för en kväll och TV3 lånar in för en kväll. Tv-kanalerna ser över det här och hjälps åt mot en sjukdom. Jag tycker det är skitfint.

Trots det handlar det ju om två konkurrerande kanaler. Hur fick du dina TV4-chefer att gå med på det här?

– Jag sysslade inte med någon egen lobbyverksamhet mer än att jag sa att det vore kul. Så när möten var klara mellan de som bestämmer så var det klart att jag skulle få den här möjligheten, säger han och passar samtidigt på att skicka med en lugnande hälsning till ”Nyhetsmorgon”-fansen:

– Det kommer inte inverka på ordinarie jobb, utan det kommer gå bra att sköta bägge uppgifterna. Nyhetsmorgon vill jag inte missa. Jag trivs så bra.

Vill sprida kunskap om diabetes

Den direktsända tv-galan, som anordnas av MTG Sverige och Svenska Diabetesförbundet, är en insamlingsgala med syfte att stödja forskningen kring diabetes – och lyfta kunskap om sjukdomen som är matnyttig för alla att ta del av, inte bara de som har fått en diabetesdiagnos.

– Många galor har ju som syfte att samla in pengar och hjälpa till på det sättet och det hoppas ju vi också, men jag vill att folk ska kunna skilja mellan typ 1 och typ 2-diabetes och hur man kan leva och tänka för att undvika att bli en i vårt gäng. För typ 2-diabetes lever man sig i viss mån till, säger Peter Jihde och fortsätter:

– Om du träffar mig liggandes och skakandes på gatan, då ska ju du veta att det där är en person som har diabetes. Då ska jag ge den personen lite honung under läppen så han ska vakna till liv. Jag ska inte ge honom en insulinspruta i benet, för då kan han dö ännu fortare. Jag vill också att folk ska förstå att det inte bara är att ta en spruta, utan man lever med det varje dag resten av livet.

Dokumentär om diabetes blir uppvärmning inför galan

Galan, som äger rum den 14 november, föregås av den nyproducerade dokumentären ”Leva utan att dö – en film om diabetes” som sänds den 8 november. I dokumentären träffar Peter Jihde familjer som brottas med diabetes i sin vardag.

– Vi får följa två barn i dokumentären med ett och halvt års åldersskillnad, som insjuknar under ett halvår, och vad det innebär för den familjen och vad det innebär varje natt. När de säger godnatt till sina barn, så vet de ju faktiskt inte om de kommer vakna dagen efter. Ibland måste de hålla vakt stötvis, som att sitta eldvakt, för att kolla att barnen inte blir för låga i sitt blodsocker och går ner i koma. Det är både hemskt och hemskt fint att få följa familjen, att se band knytas och kärleken mellan dem. Det var inte ett jobb, det var ett privilegium.

Hoppas du att galan blir en årlig tradition?

– De har skrivit ett kontrakt på tre år, MTG och Diabetesförbundet, så deras ambition är att göra ”Diabetesgalan” tre år initialt och den hoppas jag ju kommer få fortsätta för alltid. Sen så får väl jag göra allt jag kan för att alla ska bli så nöjda, det hade jag gjort även om galan var på ett år, men det är ju klart intressant att få jobba med det jag kommer leva med resten av mitt liv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Peter Jihde om sin obotliga sjukdom: ”Inget jag bett om”
Publisert:

LÄS VIDARE

Mollys ilska mot kända profilerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Jihde

Diabetes

Svenska Diabetesförbundet

TV4

TV3