Kajsa Ernst om sorgen efter Göran Stangertz

avLinn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Karin Törnblom
Kajsa Ernst med Göran Stangertz 2011

Han var hennes livs kärlek.

Fem år efter Göran Stangertz död berättar Kajsa Ernst, 54, om sorgen efter sin livskamrat.

– Det tog lång tid innan jag kunde tänka på honom och vara glad, säger hon till Anna Benson i ”Cancerpodden”.

De fick sju år tillsammans. 2012 dog skådespelaren och regissören Göran Stangertz i strupcancer - 68 år gammal - och frun och skådespelaren Kajsa Ernst stod ensam kvar.

I ”Cancerpodden” berättar hon om sorgen efter Göran och om hur hans sjukdom smög sig på. Det började med att han blev plötsligt hes. Då började han själv misstänka cancer.

– Det var en heshet som inte gick över. Han gick till läkaren och skickades vidare till Sofiahemmet och gjorde en undersökning. Och det var vad han hade befarat. Han kände att det var någonting som inte stämde. Det var en känsla av att det inte bara var vanlig heshet, säger Kajsa Ernst.

”Tänkte att det gick att lösa”

Göran Stangertz kämpade mot sjukdomen i drygt ett år innan han dog den 27 oktober 2012. Men både han och Kajsa Ernst fortsatte hela tiden att hoppas att det inte skulle vara slutet.

– Jag tänkte att det här kommer att gå att lösa. Och i och med att det var min man och den människan jag älskade mest i hela världen så fanns det inget alternativ, säger hon.

Som närmast anhörig höll Kajsa Ernst hela tiden modet uppe. Först ett halvår efter Görans död kom sorgen ifatt henne.

”Har accepterat”

– Det svåra för mig var att visa hur ledsen jag var. Det kom ungefär fem, sex månader efteråt. Mattan rycktes undan och jag slutade andas. Då kom allt jag hade burit på. Som anhörig ska du hantera alla papper och allt praktiskt. Jag fick lägga mig själv på vänt, och det var det som kom sedan.

I dag, fem år senare, mår hon bra, och har tagit hjälp av både terapi och sorgebearbetningskurser. Men det har tagit tid att hämta sig.

– Jag har accepterat, men det tog väldigt lång tid. Det tog lång tid innan jag kunde tänka på honom och vara glad. Jag fick sju år med en människa som jag sa till när vi träffades att: jag tar hellre två år med dig än trettio med någon annan, säger hon.

Göran Stangertz och Kajsa Ernst träffades i jobbet och var vänner i många år innan de blev ett par. De gifte sig 2009.

Det nya avsnittet av ”Cancerpodden” släpps i morgon, torsdag.

Publicerad: