Skådisen blir bagare – efter segern i ”Hela kändis-Sverige bakar”

”Barndomsdrömmen vaknar ju till liv”

1 av 3
NÖJE

Skådespelaren Johan Östling, känd från filmen ”Smala Sussie”, gav ett löfte i kvällens final av ”Hela Kändis-Sverige” bakar.

Vann han så skulle han sadla om – och bli bagare på heltid. Och så gick han segrande ur kampen till slut.

– Jag får nog försöka hitta till den karriären nu. Barndomsdrömmen vaknar ju till liv, såklart, säger Johan Östling till Nöjesbladet.

Kakslottet i ”Hela kändis-Sverige bakar” rustades för final.

I slutänden var det skådespelaren Johan Östling, 43, som korades till tårtkung i en rafflande sista tävling mot musikproducenten Anders Bagge, ”Let’s dance”-dansaren Cecilia Ehrling Danermark och curlingspelaren Anette Norberg.

Men innan vinsten var ett faktum öppnade Johan Östling, som blivit en folkkär figur efter sin medverkan i filmen ”Smala Sussie” och tv-serien ”Ack Värmland du sköna”, upp för möjligheten att sadla om och knåda degar på heltid – om han gick segrande ur kampen.

– Om jag vinner så ska jag sluta med allt jag gör, tror jag, och öppna ett bageri. Jag ska åtminstone ge ut några bakböcker, säger han i programmet.

Gråter av glädje

Skådespelaren har nämligen alltid drömt om att vara bagare. Han har till och med redan flera barnböcker om ”Bobos bageri” på sitt CV.

När Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg slutligen presenterade Johan Östling som vinnare, brast det för honom. Han började gråta av glädje.

– För mig var det en helt otroligt stor cool grej. Det var som att ta studenten på något vis. Det var en press och så plötsligt så ropade de upp mitt namn och alla tycker det är härligt och vill gratta. En egokick, såklart, förklarar Johan Östling för Nöjesbladet.

I programmet upprepade han ännu en gång:

– Jag får väl öppna ett bageri då.

Hur går det med bageri-drömmen?

– Jag får ju nog försöka hitta den karriären. Jag har alltid tyckt att det verkar fantastiskt, tills jag fick veta att de går upp mitt i natten. Det kommer säkert inte bli så, men barndomsdrömmen vaknar ju till liv såklart.

Vad skulle du vilja öppna för slags bageri?

– Det skulle vara väldigt gammeldags, så som det var förr. Klassiska bakverk, lugnt och skönt och mysigt och med sådana här koppar som mormor hade. Jag kan till och med ta mormors koppar, jag har dem kvar.

Blir det några fler barnböcker?

– Ja, jag har en på tryck nu som väl blir klar inom ett par veckor. En hårdbandsbok jag är väldigt stolt över. Det är en bisyssla, men väldigt kul.

Vad är det som är så kul med att baka?

– Det är det kreativa. Bakandet är en ständigt kreativ process och man måste vara vaken och ha huvudet med sig. Det finns ingenting som kan göra en så förbannad heller, när det går fel.

Skänker vinstpengar till välgörenhet

Vinnaren får en prissumman om 50 000 kronor, som ska skänkas till valfri välgörenhet, samt ett eget bakverk uppkallat efter sig på Taxinge slott.

Johan Östling har valt att ge pengarna till Skattkistan i Karlstad, en frivillig organisation som hjälper ensamstående föräldrar och barn och som Johan Östling även har jobbat ihop med tidigare.

– Känns väldigt skönt att kunna ge en ordentlig slant. Just när det kommer till barn tycker jag det är lite konstigt att det fortfarande finns barnfattigdom. Jag tycker att barn ska få vara befriade från det. Så för mig var det en jättestor seger att kunna bidra.

Och ditt eget bakverk – har du smakat det ännu?

– Nej, jag måste göra ett oanmält besökt, så jag får godkänna den. Jag hoppas ju på att det är något med fläder, det är en favoritsmak. I blandning med andra sötsaker bryter fläder bra, lite beskt och lite syrligt.

Finalen av ”Hela kändis-Sverige” bakar sändes måndag 5 juni 20.00 i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM