Plastikkirurg varnar för rynkpreparat

”10-20 procent kan få problem”

Aquamid – ett preparat mot rynkor – kan ge svåra biverkningar, varnar läkare.

- Det kan ge celldöd och dålig blodcirkulation som biverkning. En hög procent får problem med preparatet, säger Marianne Beausang Linder, chef för plastikkirurgin på Karolinska sjukhuset.

Men tillverkaren tillbakavisar kritiken och menar att det är säkert, trots att produkten inte är färdigtestad.

Behandling mot rynkor kan ge allvarliga biverkningar.
Behandling mot rynkor kan ge allvarliga biverkningar.

Aquamid är ett cellulosabaserat preparat som sprutas in i ansiktet för att släta ut rynkor.

– Många gånger går det bra, men på en kongress för plastikkirurger i Europa kom det fram att 10-20 procent fått reaktioner av olika grad, säger Marianne Beausang Linder, verksamhetschef på avdelningen för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska sjukhuset.

Normala celler förstörs

Produkten består till större delen av vatten, men det är den del som är ”aktiv” som kan ställa till problem. Den kan leda till kroppsreaktioner som dålig blodcirkulation och celldöd. Biverkningarna kan yttra sig som rodnad, huden bli hård och tjock och området kan bli inflammerat, enligt Marianne Beausang Linder.

– Det kan leda till att de normala cellerna trycks sönder och förstörs, säger Marianne Beausang Linder.

Klinisk studie

Medlet säljs av det danska bolaget Contura. På sin hemsida skriver de att Aquamid är helt säkert och hänvisar till en klinisk studie på ett hundratal personer. Enligt företaget har preparatet använts på 100 patienter i Sverige.

– Jag har hört flera larmrapporter härifrån, bland annat från Stockholm, säger Marianne Beausang Linder.

Preparatet är CE-märkt och en tvåårsstudie ska snart följas upp.

– CE-märkningen betyder att det lever upp till internationella säkerhetskrav. Men man kan se att sådana här problem dyker upp så småningom, eller så handlar det om att man använt preparatet felaktigt. Det kan också vara så att det finns pengar i det här och att prövningen därför har gått för fort, att man inte varit tillräckligt noggranna, säger Marianne Beausang Linder.

Inte färdigtestat

Contura medger att Aquamid inte är färdigtestat. Nu pågår en femårig studie på patienter.

– Men vi är övertygade om att vår produkt är säker. Vi har genomfört 100 000 behandlingar i 35 länder världen över, säger Michael Preytz, vd för Contura.

Enligt honom har inga långsiktiga biverkningar rapporterats i de studier som genomförts. Det handlar om en studie på 100 personer inför CE-märkningen och 230 personer i en uppföljningsstudie efter två år.

Preytz säger att 93 procent har varit nöjda med den estetiska effekten av produkten och att de enda kortsiktiga biverkningar som rapporterats handlar om att man blivit svullen och haft ont direkt efter injektionen.

Tove Wennergren

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN