”Jag har sovit med en katolik i 25 år”

avMalin Collin

Vatikanen förbjöd Gardell spela in nya programmet i Peterskyrkan

1 av 3
tror inte gud finns Jonas Gardell har premär i kväll för sin tv-serie ”Åh, Herregud!”. Inspelningen gick bra tills han och filmteamet kom till Peterskyrkan i Rom. Där blev det stopp för Gardell som tidigare kritiserat katolicismen.

I kväll är Jonas Gardell tillbaka i tv-rutan med livsåskådningsprogrammet ”Åh, Herregud!”.

– Jag tror inte att Gud finns, ändå tror jag på honom, säger han.

I kväll sänder SVT 1 första avsnittet av tv-programmet ”Åh, Herregud!”. Jonas Gardell som kallar sig ”en komiker och teolog med tourettes syndrom” spanar efter Gud i denna söndagsskola som Gud glömde.

– Hur kan en kristen säger att Gud älskar mig precis som jag är medan en annan säger att Gud hatar mig och att jag ska dö, och båda kan finna stöd för sina åsikter i bibeln, säger Jonas Gardell och låter frågan stå obesvarad.

”Väldigt förvirrat”

I ”Åh, Herregud!” diskuteras den här typen av frågor på en resa genom Israels öken via souvenirstånden utanför Peterskyrkan i Rom med slutdestination hemma i Sverige.

Under tv-inspelningen i Vatikanen i höstas uppstod problem med inspelningstillstånden i Peterskyrkan som drogs tillbaka på grund av att Jonas Gardell tidigare har kritiserat katolicismen.

– Det blev väldigt förvirrat då det svenska katolska stiftet å ena sidan sade att de inte ville ha några reportageteam inne i kyrkan, vilket jag respekterar men å andra sidan sade: ”att släppa in Jonas Gardell i kyrkan vore som att släppa in en antisemit i synagogan”, säger han.

”Längre än biskopen”

Filmteamet höll sig istället till sin ursprungsplan och spelade in avsnittet i Vatikanmuséet och i souveniraffärerna utanför kyrkan.

– Jag har naturligtvis inget emot katoliker, Mark är ju katolik. Jag har delat säng med en katolik i 25 år nu, vilket är mer än vad biskopen har gjort, säger Jonas Gardell med ett leende.

Tror du på Gud?

– Jag har forskat om Gud i tolv år och jag kan med största sannolikhet säga att han inte finns. Ändå tror jag på honom. Jag är väldigt förtjust i att humlor egentligen inte kan flyga. Att tro på Gud handlar för mig om att sjunga det omöjligas lov.