Mejla

Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Disney-numret behöver ingen prova psykedeliska droger

Publicerad:
Uppdaterad:

Så bra är Malena Ernmans och Tommy Körbergs julshow

1 av 2 | Foto: ROGER LUNDSTEN
Malena Ernman & Tommy Körberg – Vintertid”

GÖTEBORG. För att använda ett kärt gammalt uttryck från förr:

Julshower är i regel bara rappakalja.

Men genren tacka sin lyckliga Betlehemsstjärna för Malena Ernman och Tommy Körberg.

Har sagt det förr men säger det gärna igen – julshower är det riktiga elddopet för rockjournalister.

Det är en tomteverkstad av omdömeslös underhållning. Överlever du den säsongen klarar du allt som mainstreamvärlden slänger i ditt ansikte.

Ah, dessa minnen.

En gång i Örebro såg jag hur Loreen och Danny Saucedo gjorde schlagerfärs av Guns N' Roses. Mamma mia, hunden började tala mat och hoppade ut genom ett stängt fönster.

Jag har fått färga håret sedan dess. Det blev skrikvitt av skräck.

Därför är det en liten ynnest att få se Malena Ernman och Tommy Körberg. De klarar på ett imponerande sätt den hälsovådliga balansgången mellan trams och allvar, psalmer och tuppjuck.

Tommy är fenomenal på korta skämt. Nålsticken är sällan längre än två eller tre rader och allihop ligger sked med den klassiska vitsen. Samtidigt är han inte rädd för att skapa obekväm stämning mitt i andakten.

Han pratar om båtflyktingar, alla tusentals döda i medelhavet och staden Valletta där en svensk politiker tragiskt nog spelade bort en halv miljon kronor. Han avslutar anförandet med en tydlig passning till rasister:

”Om man tar bort alla araber, flyktingar och judar från julkrubban finns det bara en åsna kvar.”

Tommy hostar rätt mycket, men visar ändå att varför ”O helga natt” egentligen är den enda religiösa julklassikern som behövs. Och Andrea Bocellis ”Con te partirò”, som heter ”Jag går dit du går” i Körbergs version, är ännu starkare.

Applåderna pågår. Och pågår. Och pågår. Och slutar inte förrän Malena Ernman ryter till ute på flanken:

”Nu räcker det!”

Sparringpartnern Ernman visar nästan upp ett ännu bredare register, från dialekthumor från Sandviken via jazz till en förtrollande ”Pie Jesu”.

Och sedan kommer den. Vilken då? Mm-hm? Just det. Disney-kavalkaden med låtar från ”Lady och Lufsen”, ”Askungen” och ”Snövit”.

Ett traditionsenligt cirkusnummer där Ernmans röst hoppar trampolin, slår volter och cyklar baklänges medan delar av orkestern går fullständigt... Kalle Anka.

Ingen behöver pröva psykedeliska droger efter den uppvisningen, tro mig.

Av: Markus Larsson

Publicerad:
Publicerad: