Bruno Mars: ”Jag har ingen aning om vad jag gör”

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Berättar om nya albumet

1 av 2
Bruno Mars

Att vilja dansa, bli kär eller vilja ha sex.

Det är så Bruno Mars tänkt sig att den som lyssnar på hans nya album ska känna.

För Nöjesbladet berättar han om skrikande fans, vad han drömmer om att bli frågad och att han inte vet hur man skriver en hitlåt.
– Jag har ingen jävla aning om vad jag gör, säger han.

Den första snön har fallit och Bruno Mars, 31, sitter i en soffa på Lydmar hotel i Stockholm när Nöjesbladet träffar honom. Det har hunnit gå nästan exakt fyra år sedan han släppte sitt senaste album. Nu är det dags igen. Nya plattan, ”24K Magic” har han jobbat på i två år, efter att han turnerat med sitt förra album och uppträtt i amerikanska Superbowl två gånger. Han är sparsam med detaljer kring skivan. Om han bara får beskriva den med tre ord blir det:

– Fuego, fuego, fuego. Det är allt du får, nästa fråga, säger han och skrattar.

Att skriva ett album är svårt. Det spelar ingen roll om det är ditt första eller ditt tredje, tycker Bruno Mars.
– Om det var lätt hade alla gjort det. Jag vill inte bara sjunga en kärlekssång till en tjej för att folk ska gilla det. Det måste betyda något. Varje sång är ett pussel. Du får bara höra slutprodukten, det sista utkastet. Men jag kan berätta om alla mardrömmarna och alla de månader jag jobbat på en refräng eller en vers för att jag vet hur jag vill att låten ska kännas när den är klar. Blir jag inte förlorad i den måste jag göra om den och lista ut varför det inte hände. Sög den? Är jag galen för att ens ha skrivit den?

Skrikande fans

Bruno Mars påpekar hur ofta folk vill göra jämförelser med hans musik.
– Men det är inte därför den gjordes och inte därför du ska lyssna på den. Gillar du den eller gillar du den inte? Får den dig att vilja dansa, bli kär, ha sex? Gör den något av det för dig? Det var det jag ville göra med albumet.

Som liten såg Bruno Mars upp till Bobby Brown.

– Jag sa att en dag ska jag ha tjejer som skriker åt mig, jag ska dansa och bära flashiga kläder. Jag tänkte inte på musikindustrin eller vad låtarna var inspirerade av.

Hur känns det att ha allt det nu, undrar jag.

Han blir tyst en stund.

– Jag har alltid haft det, utbrister han.

”Det bara händer”

Den allra första tanken till innehållet på det nya albumet kom för flera år sedan. Han trevar efter orden för att förklara när han avbryts av ljudet från en lastbil som backar. Fönstret är öppet och det piper högt utifrån.
– Hör du det där? Jag trodde att jag höll på att bli galen, säger han.

Bruno Mars har svårt att beskriva exakt var inspirationen och känslorna bakom musiken kommer ifrån. För honom är det lättare att beskriva känslorna med musiken.
– Om jag lagar en skål med pasta till dig, vill du då att jag ska förklara att 'chilin kommer från Italien och de här nudlarna har jag handpressat'? Eller vill du bara äta och sedan berätta om du tyckte om det?

Jag förklarar att jag vill veta storyn bakom.
– Jag önskar att jag visste! Jag vet inte. Jag har ingen jävla aning om vad jag gör. Visste jag hur jag skulle skriva en hitlåt skulle jag göra det varje dag. Jag kan inte göra en formula för det, eller hur jag kände eller vad det var som inspirerar mig. Det bara händer och du måste ha turen att fånga det, säger han.

Känner du dig lyckosam?
– Ja. Titta på mig, här sitter jag och det snöar utomhus, säger han, tänder en cigarett och blåser ut röken genom det öppna fönstret bakom sin rygg.

Det är inte tillåtet att röka på Lydmar hotel. Inte i något rum eller utrymme i byggnaden. Inte ens om du öppnar ett fönster. Jag har ringt och frågat i efterhand. Men ingen säger något till Bruno Mars.

”Dumma frågor”

Enligt Bruno Mars har han bra kontakt med sina fans. Han brukar ha frågestunder på Twitter, berättar han.

Vilken är den mest ställda frågan?

– Det är om jag kommer till det landet personen bor i och gör en konsert. Och 'hur mycket tränar du, för din kropp är perfekt'. Nej, de säger de inte, haha. I mitt huvud säger dem det.

Skulle du kunna dejta ett fan?

– Vi träffades just, ta det lugnt, haha, säger han och fortsätter:

– Det är en svår fråga att svara på. Det är som att fråga om kärlek. Du vet inte vem du kommer att bli kär i. Jag tänker inte svara på den här frågan, den är konstig. Det finns inget rätt svar, jag har aldrig varit i den positionen.

Plötsligt vill han ha flera 'dumma frågor', som han kallar dem.

– Snälla ge mig en till. Och gör den riktigt dum så att jag verkligen kan kasta ut dig 'in style', säger han med ironi i rösten.

Vilket är ditt fulaste danssteg?
– Om du skulle öppna ordboken och slå upp ordet 'perfektion' så skulle det stå 'Bruno Mars danssteg'. Nu kan du gå, säger han och skrattar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN