SVT:s nya storsatsning – krimparodi

Glöm Saga Norén, Annika Bengtzon och Maria Wern!

Nu kan Nöjesbladet avslöja att SVT:s nya storsatsning är en krimparodi med titeln ”Sophie Borg: mannen som talade engelska” – där en ”Breaking bad”-skådis gör ena huvudrollen.

– Det blir inte ”Den nakna pistolen” knasigt, säger Jenny Grewdahl, projektledare på SVT.

Listan över svenska kvinnliga krimhjältinnar kan göras lång. Nu tar SVT och Felix Herngrens bolag FLX ett komiskt grepp på Nordic Noir-genren – med parodin ”Sophie Borg - Mannen som talade engelska, som är under produktion.

I rollen som Sophie Borg ser vi Lisa Henni (”Snabba cash"). En ensamvarg som inte litar på någon. Hon tvekar inte att gå emot en överordnads direkta order. Dessutom har hon en brist på självinsikt.

Makabert mord

När ett makabert mord med religiösa förtecken begås i hennes gamla hemstad Norrbacka (tänk Fjällbacka) får hon en chans till upprättelse. En brittisk man som har besökt orten har blivit bestialiskt mördad. Den lokala polischefen Klas Wall, som spelas av Tomas von Brömssen, har svårt att dölja sin upphetsning över att få ett mordfall av nationellt intresse på sitt bord.
I offrets hemby, brittiska St Ives, får man bekanta sig med kriminalkommissarien Tom Brown som spelas av Tony Award-nominerade Adam Godley som även medverkat i ”Breaking bad”.

Vill hitta balans

Den konflikträdda Brown skickas till Sverige för att samarbeta med Sophie Borg i ”Bron”-stil.

– Vi har kämpat med att hitta balansen mellan humor och krim. Vi gör komedi av våra klassiska noir-scener. Där har vi försökt lägga humorn, men det handlar inte om att trilla på bananskal. Snarare att man twistar scenerna som vi känner igen, säger Jenny Grewdahl, projektledare på SVT Drama.

– Tänk dig att man tar ”Bron” och dess komiska effekter, och sedan "uppar” dem, fortsätter hon.

”Sophie Borg – Mannen som talade engelska” består av åtta avsnitt på 30 minuter. Den har premiär under våren 2017.

Seriens konceptuerande regissör är Simen Alsvik (”Lilyhammer”). I rollerna syns Lisa Henni, Adam Godley, Tomas von Brömssen. Utöver detta har Björn Kjellman, Lia Boysen, Christoffer Nordenrot, Stina Rautelin, Meliz Karlge, Magnus Krepper, Björn Granath och Dag Malmberg roller.

Film Väst är medfinansiär. Inspelningen börjar nästa vecka.

Fotnot: Adam Godley spelade Walter Whites gamla kollega Elliott Schwartz i ”Breaking bad”. De grundade ett bolag ihop, men det var bara Schwartz som blev välbärgad.

Publisert: