Panetoz: "Människor är kvar i stenåldern"

Av: Frida Söderlund

Publicerad:

”Den dagen de slutar fråga varför vi är fyra svarta och en vit lägger vi av”

1 av 5

HALMSTAD. Finalbudskapet är glasklart.
När Panetoz inte längre får frågor om sina hudfärger slutar de som grupp.
– Den dagen kommer vi att lägga av med glädje, säger Njol Badjie.

För Panetoz, som består av medlemmarna Pa Modou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Badjie och Daniel Nzinga, blev vägen till finalen en nervpers. Men inte bara på grund av Andra chansen och duellerna – för gruppen är finalplatsen viktigare än någonsin.
– Det är för alla som ser ut som oss, alla som är ute i förorten och krigar, som tror att man måste vara hård som fan och arg för att lyckas. Vi har visat att man inte behöver det. Vi är alla från olika länder. Vi har olika färg och form, men vi hänger ihop och har gjort det sedan vi var små, säger Pa Modou Badjie.

”Vi är tävlingsmänniskor”

Med ”Håll om mig hårt” har Panetoz ett glasklart budskap, både inför finalen och gruppens fortsatta karriär.
– Den dagen människor slutar fråga varför vi är fyra svarta och en vit, den dagen kommer vi att lägga av med glädje. Men så länge den frågan finns kommer vi inte att lägga av, säger Njol Badjie.
Varför får ni fortfarande den frågan?
– Det är 2016 men människor är kvar i stenåldern, så vad ska man göra? Vi går bakåt nu för tiden och en negativ grej kan skymma över allt positivt. Vi vill vara det positiva som kan komma över det negativa. Vi är här för att bevisa för människor att vi kan, vi har gjort och vi kommer att göra mer, säger Badjie.
Men det blev nervöst i väntan på resultatet.
– Det kändes. Vi är alla tävlingsmänniskor och vi gillar att vinna. Det här är Sveriges största musikscen och vi sticker ut från resten av startfältet. Vi behövs, säger Nebeyu Baheru.

Publicerad: