Frans vinnarlåt är en droppande kran

NÖJE

”Frans är 73 kilo lösviktsgodis på tre minuter”

1 av 3 | Foto: LARSSONS VARNING”Kizungzungu” med Saraha. Den näst mest spelade låten på Spotify efter Frans? Halleluja. Peppen. Den såg man inte ­komma ...

Låten är en vattenkran som står och droppar.

Inget mer.

Ändå kan artisterna inte slå Frans i morgon.

Det klarar bara de internationella jurygrupperna av.

Men kan en droppande kran verkligen vara den överlägset mest spelade låten på Spotify?

Absolut. Det är en konstig värld. Och Donald Trump mår fortfarande alldeles utmärkt i den, tackar som frågar. Han leder stort över de andra republikanska kandidaterna i Ohio och Florida.

För det är precis så det känns när man lyssnar för hundraelfte gången på det ohemult populära bidraget ”If I were sorry”.

I längden är det ett bakgrundsljud i vardagen. En klocka som tickar på väggen. En mikrovågsugn som står och surrar i köket. En tvättmaskin som småbullrar på 40 grader i badrummet. En krukväxt som tappar ett blad. Valfri redning av sås.

Kort sagt: inget man nödvändigtvis lägger märke till. Det brukar bli så när låtskrivarna ligger sked med tråkmästaren Ed Sheeran.

Men tv-underhållning handlar i första hand inte om musik.

Tittarna ska ha socker för ögonen också. Och i så fall är Frans 73 kilo lösviktsgodis på tre minuter.

Mitt bland alla påkostade klossbyggen och pyroteknik dyker luvan upp och röstfiskar genom att vara medvetet omedveten. Med tillräckligt smart bildproduktion i finalen – var alltid lite ur fas, fånga gärna Frans när han är på väg ut ur bild – så är saken klar. Frans kommer åter igen att uppfattas som ”äkta” och ”genuin” och ”något annat”.

Roade mig att jämföra Frans med ett annat stort fenomen från förr – ”Euphoria” med Loreen.

Tävlingen firar 15-årsjubileum som turné och inget nummer har före eller efter överträffat ”Euphoria”. Sången och tajmingen är kuslig. Där fanns en mystik och en kraft som inte går att återskapa, åtminstone inte i det här sammanhanget.

Men nu verkar publiken vara mätta på välgjord kvalitet. Tillgången på de dyra proffsnumren är större än efterfrågan. Efter Måns Zelmerlöws digitala tomtejävel tog det stopp. Ur den synvinkeln känns både Frans och finalveckans raket, Sarahas ”Kizunguzungu”, som två tydliga rekyler och motreaktioner.

Frans lullar med andra ord på mot guld. Vid ett riktigt smärtsamt tillfälle i texten lyfter han även på ena knät.

Men tack vare de internationella jurygrupperna finns det kanske en viss spänning kvar i tävlingen. Om de ”gör en Yohio” och sänker Frasse blir det rimligen en liten match igen.

Men när någon frågar mig om vem som vinner Melodifestivalen 2016 hör jag bara ett ljud i mitt huvud:

Dropp. Dropp. Dropp. Dropp.

ARTIKELN HANDLAR OM