Stockholm Pride 2018

Saara Aalto om att komma ut: ”Folk fick en chock”

Av: 

Benjamin Andrée

NÖJE

När Saara Aalto, 31, tävlade för Finland med låten ”Monsters” i årets Eurovision song contest i Lissabon skrev hon historia.

I programmets 62 år långa historia var hon den första öppet lesbiska tävlanden.

– Överraskande, hedrande men också helt sjukt, säger Saara.

Under torsdagens schlagerfest i Europride Park på Östermalms IP i Stockholm var hon ett av dragplåstren tillsammans med ryska Lena Katina från duon t.A.T.u. och svenska melloartister som Jessica Andersson, Nanne Grönvall, Oscar Zia och Magnus Carlsson.

– Det är fantastiskt att vara här på Europride i Stockholm. Stort, välorganiserat och vilken underbar publik. Jag älskar det, säger hon.

Aalto, som bor och jobbar i Helsingfors och London, tycker att det är relativt lätt att leva som öppet lesbisk både i Finland och i Storbritannien. Samtidigt tror hon att det underlättat att hon enligt normen ser relativt kvinnlig ut.

– Det är så konstigt, för när jag kom ut så var det många som fick en chock och sa: ”Du ser inte lesbisk ut. Du ser så straight ut”. Men utseendet har ju förstås inget med den sexuella läggningen att göra, säger hon och fortsätter:

– Min flickvän till exempel är ju mer som en pojkflicka, men hon är den feminina av oss i förhållandet. Hon är mer som kvinnan och jag som mannen när det gäller våra roller. Men så kan det ju vara även i ett straight förhållande. Lite ombytta roller. Det sitter ju inte i utseendet.

”Folk är redo och du är inte ensam”

Det finns fortfarande mycket att göra och fördomarna är många.

– Jag känner ändå att jag har varit med att krossa några av dem. Många tror att lesbiska tjejer ska se ut som skogshuggare. Och det är ju väldigt långt från hur jag ser ut och ändå är jag lesbisk. Det har nog varit en ögonöppnare för vissa, säger hon.

Har du något råd till den kille eller tjej som precis står i begrepp att komma ut ur garderoben?

– Jag gjorde det för tre år sedan och jag har inte ångrat det en sekund. Visst var jag nervös innan att jag skulle förlora fans och att folk skulle sluta gilla mig. Men folk är så redo och du är inte ensam. Det är så många som kommer stötta dig. Om din familj inte gör det så är det väldigt tråkigt, men det är så många andra som kommer omfamna dig och finnas där för dig. Och ditt liv kommer bli så mycket lättare och bättre när du får leva det fullt ut.

”Pride behövs mer än någonsin”

Varför behövs det Pridefestivaler?

– Det finns många anledningar. Hur mycket tid har vi? Nej, men bara en sådan sak att jag som sagt var den första öppet lesbiska deltagaren i Eurovision på över 60 år säger något om hur det är med öppenheten ute i Europa. Det finns så mycket att förändra och Pride behövs mer än någonsin.

Förutom Eurovison så har Saara Aalto bland annat tävlat i finska ”Talang” och i brittiska ”The X factor” med Sharon Osbourne som mentor och hennes version av Abbas ”The winner takes it all” från programmet blev en viral succé som fått miljontals visningar på Youtube.

Den 12 oktober gör Saara Aalto sin första egna konsert i Stockholm.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnans ord till maken: ”Jag är inte straight”

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2018

Saara Aalto

Pride