Svenska Hollywoodfruar

Margareta Svensson: ”Angelina Jolie räddade mitt liv”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Sångcoachen Margareta Svensson upptäckte sin bröstcancer tack vare Angelina Jolie.

Hon fick senare möjligheten att träffa och tacka skådespelaren.

– Det hon gjorde räddade mitt liv, säger Margareta Svensson till Nöjesbladet.

Sångcoachen och pianisten Margareta Svensson, 50, gjorde entré i ”Svenska Hollywoodfruar” i säsong fem.

I ”Svenska Hollywoodfruar – I Fokus” berättar hon om den turbulenta tiden efter sin medverkan i tv-såpan. I augusti 2013 kom Margareta Svensson tillbaka till sitt hem i USA efter en jobbperiod utomlands.

Posten hade samlats på hög. Margareta Svensson ryckte på måfå ett glossigt magasin med Angelina Jolie på omslaget ur den där högen. När hon läste reportaget om filmstjärnan, var det som att alla pusselbitar föll på plats. Såväl Jolie som Svensson har förlorat familjemedlemmar och släktingar i cancer. Margaretas mamma gick bort i äggstockscancer 2006.

– Det känns som att det var meningen, men det var ren tur att jag råkade dra ur just den tidningen. Jag gick och tänkte på det. Jag tyckte det var jobbigt att behöva säga till min gynekolog att jag ville testa mig på grund av något jag läst i en skvallerblaska, men gynekologen tyckte det var en självklarhet att jag skulle göra det.

Artikeln handlade om Angelina Jolies dubbla mastektomi, där hon också öppenhjärtigt berättade att hon bar på en aggressiv variant av cancergenen BRCA.

”Kände mig så ung och frisk”

Även Margareta Svensson testades positivt för BRCA.

– Jag kände mig så ung och frisk när jag testade mig, säger Margareta Svensson och fortsätter:

– Har man den här genmutationen är rekommendationen att man opererar bort allting och för mig var det en självklarhet. Jag ville bara ha bort allting med en gång. Jag kan inte förstå att någon kanske kan tycka att man är djärv om man gör det, utan det är ju en självklarhet att man vill leva.

Hon bestämde sig för att ta bort äggstockarna, äggledarna och brösten. Läkarna bad henne fundera över julen huruvida hon och maken Seth Riggs ville frysa ägg eller embryon. Paret hade pratat om ett syskon till Samantha, som vid tillfället var knappt två år fyllda.

Men då kom plötsligt nästa chock.

– I januari satte de in mig på en magnetröngten av rutin. Då ringer de och säger att de hittade något. Det var fruktansvärt, säger Margareta Svensson.

Rösten spricker lite.

Hon bar redan på bröstcancer.

– BRCA-cancer är så aggressiv och kan gå så fort. Jag tänkte på min dotter. Vem ska ta hand om henne? Vem ska hon växa upp med i livet?, säger Margareta Svensson och fortsätter:

– Men, jag hade bästa läkaren. På sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles skickade de mig till Kristi Funk, exakt samma läkare som råkade ha opererat Angelina Jolie. Jag piskade på där ganska hårt att det skulle gå så fort det kunde.

Cancern befann sig som tur var i ett tidigt stadium. Margareta valde att operera bort allt och i dag mår hon bra.

Tackade Jolie personligen

Har du fått möjligheten att träffa Angelina Jolie?

– Ja. Jag var inbjuden till en förhandsvisning av hennes film ”Unbroken”. Efteråt gick jag bara rakt fram till henne. Jag måste få berätta för dig att du har räddat mitt liv.

Hur reagerade hon på det?

– Det kom ju hundra människor och ville prata med henne, men det var som att det var bara vi och att vi stod i orkanens öga där det var helt stilla. Vi kramades och tårarna rann. Det var ett väldigt starkt ögonblick. Ett systerskap. Att det hon gjorde hade räddat mitt liv och säkert många andras också.

– Jag gav henne de första tio sidorna av min bok, som handlar om det här. Hon vårdade dem väldigt väl. Det var fint, men det betydde ju något för henne också.

Vilka spår har det här satt i dig?

– Man blir väldigt tacksam, ödmjuk och man får perspektiv på vad som är viktigt och inte. Även om man glömmer bort det ibland så tror jag att ta till vara på nuet är viktigt för alla, men det ställs nog på sin spets lite mer, säger hon och lägger till:

– Man vet väldigt lite om livet och tillvaron. Det som verkar så uppenbart är nödvändigtvis inte så självklart. Det kan ändra sig väldigt kvickt.

”Svenska Hollywoodfruar – I fokus: Margareta Svensson” publiceras den 23 oktober på Viafree.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Schultz: ”Vill han ha barn får han leva med någon annan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Hollywoodfruar

Angelina Jolie

Bröstcancer