– Ett under att man överlevde

avRebecca Haimi

Publicerad:

Mia Skäringer engagerar sig för att stoppa självmord

1 av 5
TUFF VERKLIGHET Mia Skäringer vill se att arbetet påbörjas redan i skol­an. ”Det är en väldigt tuff verklighet som unga människor lever i”, säger hon.

Om livet fylls med skit försvinner poängen, tror Mia Skäringer.

Nu engagerar hon sig för att stoppa självmord.

– Det var ett under att man överlevde, säger hon.

När Mia Skäringer, 37, är ärlig med att livet inte alltid är toppen, trillar reaktionerna in.

Många skriver och berättar hur de mår.

Nu vill hon använda sin plattform som offentlig person till att göra någonting.

Mia Skäringer är ny ambassadör för organisationen Suicide zero, som jobbar med att försöka minska antalet självmord i Sverige.

Inte alltid på topp

– Jag har själv boxats ganska hårt med livet som tonåring och tycker det är dags att vi tar de här frågorna på allvar, säger hon.

Själv har Mia Skäringer aldrig gått i självmordstankar, men är öppen med att hon inte alltid har varit på topp.

– Jag har haft ett självskadebeteende under mina tonår. Sådana beteenden kan sluta med döden utan att det riktigt är tänkt så. Det var ett under att man överlevde, om man slår ut det på alla medvets­lösa fyllor och allt annat vansinnigt man utsatte sig för, säger hon.

När Mia Skäringer gick på folkhögskola hängde sig en klasskamrat.

– Jag har väl haft det i min bekantskap, men även om det inte har varit nära har jag inte svårt att förstå, livet i sig självt är inte alltid meningsfullt. Det är upp till var och en att fylla sitt liv med mening. Om man inte förmår det och bara fyller sitt liv med skit, kan man komma in i spiraler där depressionen blir allt mer djup­gående. Och finns det ingenting som är ljust till slut vad är då poängen, säger hon.

”Sorg, smärta, ensamhet”

För att göra livet meningsfullt för fler tror Mia Skäringer på ett förebyggande.

– Det finns till exempel inget ämne i skolan där man får lov att ventilera livet på ett vettigt sätt. Typ livskunskap. Sorg, smärta, ensamhet. Känslor överlag. Det är en väldigt tuff verklighet som unga människor lever i, säger hon.

Publicerad: