Saga Scott: ”Nånting är brutalt fel”

NÖJE

11-åring bland trollen

1 av 4

I ”Trolljägarna” säger Saga Scott nej till näthatet.

Robert Aschberg gör en obehaglig upptäckt.

Näthatet mot ”Paradise Hotel”-profilen kommer till stor del från barn och tonåringar.

– Det har varit en hel del sjuka saker. Det som tar mest är när det blir personligt mot mig och min familj. En del kan jag ta, men inte när någon önskar livet ur en. Det är för mycket.

Saga Scott är minst sagt less på grova kommentarer och hot som riktas mot henne på nätet. Under sina instagrambilder uppmanas ”Paradise Hotel”-deltagaren att begå självmord och kallas för ”billig fitta”.

”Det kan såra”

I kvällens ”Trolljägarna” vill Saga Scott sätta ner foten och få nättrollen att känna efter.

– Att gå in på någons instagram och skriva 'du borde dö' – nånting är ju brutalt fel med personer som beter sig så. De borde tänka efter. Det kan verkligen såra andra. Det här är ett stort problem, säger hon.

11-åring bland trollen

När Robert Aschbergs team spårar upp personerna bakom kommentarerna, inser de att många bara är barn eller tonåringar.

Det är lite av en chock både för honom och Saga Scott.

– Elva år var den yngsta vi har exempel på. Att så unga människor, som borde vara lite mer näpna, använder så pass grovt språk förvånar mig lite, säger Aschberg.

– Det är inte mer okej att en minderårig gör det, men kanske är mer förståeligt, eftersom de är mindre utvecklade i tankesättet, säger Scott.

Fick skadestånd

Programledaren ringer upp några av nättrollens föräldrar, och flera tackar Aschberg för att han berättar.

Ingen polisanmälan görs i ”Trolljägarna”, men till en vuxen näthatare lämnar Robert Aschberg över ett skadeståndskrav från Saga Scott. Den utpekade nekar – men pengarna har faktiskt kommit in.

– Han betalade ganska omgående, säger Aschberg.

”Tog det på allvar”

Saga Scott säger att hon uppskattar vänner och familj mer än någonsin, och slår ifrån sig vad främlingar tycker. Hon är nöjd med sin medverkan i programmet.

– De tog det på stort allvar och vill verkligen få detta att sluta. Det är bra att jag som offentlig person kan stå upp mot hatet och säga att det inte är okej.

ARTIKELN HANDLAR OM