”Killar biter ofta ihop”

Allt fler vågar öppna upp om sina känslor – men skillnaderna är stora mellan stad och landsbygd

Fler unga kvinnor än män söker hjälp för psykisk ohälsa.

Samtidigt begår fler killar än tjejer självmord.

– Tjejer för ofta empatiska samtal tidigt, men killar ska bita ihop, säger Asgeir Persson, projektledare för Killfrågor.se.

Asgeir Persson jobbar med chatten Killfrågor, där man varje söndag öppnar upp för unga män som vill chatta med vuxna volontärer om hur de mår.

– Vi har valt att ha en öppen ingång. De kanske börjar prata om tv-spel i en halvtimme tills de känner trygghet och sen kommer det fram att något hänt i skolan till exempel.

Av de ungdomar som hör av sig till stödjourer uppskattas det att tio procent är killar. Annesofie Blixt startade föreningen Tilia, som vänder sig till båda könen och fick pris på Svenska hjältar-galan i fjol.

– Vi anordnar sommarläger med nu senast 14 ungdomar, varav två av dem var killar.  Det är mycket färre killar än tjejer som hör av sig till oss, säger Annesofie Blixt.

”Killar har börjat prata”

Både Annesofie och Asgeir är dock överens om att det finns en tydlig trend i den yngre generationen att fler och fler killar börjar prata känslor.

– Jag tror att vi måste vara medvetna om att killar faktiskt har börjat prata. Det kan ju vara en bidragande orsak till att de inte vänder sig någonstans, att de hela tiden får höra att alla killar har svårt att prata känslor.

”Lösare mansroll”

Asgeir Persson ser också stora skillnader mellan stad och landsbygd.

– Unga killar med akademikerföräldrar som bor i innerstaden har en lite lösare mansroll att förhålla sig till. Ute på landet eller i förorten är mansrollen mer cementerad.

Den vanligaste dödsorsaken bland 15–24-åringar är självmord. Killar står för högre andel av självmorden som lyckas, medan tjejerna utsätter sig för fler självmordsförsök.

– Killar använder sig av mer definitiva tillvägagångssätt. Jag tycker dock att man måste vara försiktig när man pratar om det för att inte förminska tjejernas rop på hjälp. Samtidigt är det jättebra att man tar pojkarnas dåliga mående på större allvar, säger Annesofie Blixt.

Här kommer du till chatten Killfrågor

Gilla communityt #tillräcklig på Facebook!

123 unga män tog sina liv 2013

Allt fler unga personer vårdas inom den psykiatriska öppenvården. Ökningen är störst bland unga pojkar och män. Flertalet har en adhd- diagnos, visar en rapport från Socialstyrelsen.

I åldersgruppen 18–24 år vårdades 260 män per 10 000 invånare inom den psykiatriska öppenvården år 2005. Motsvarande siffra för år 2010 var 345.

Självmord är den ledande dödsorsaken bland pojkar och män mellan 15 och 44 år i Sverige.

Totalt tog 176 personer mellan 15 och 24 år livet av sig 2013. 123 av dem var män.

Om du/någon nära mår dåligt

Om det är akut: Ring 112!

Sök professionell hjälp.

suicidezero.se under fliken ”Hjälp” finns bra telefonnummer.

Finns där för den som mår dåligt eller har drabbats av t.ex. självmord. Visa att du vet och erbjud hjälp.

Publisert:

Ämnen i artikeln